fbpx
 

“De kippen gaan steeds naar een nieuwe weide”

“De kippen gaan steeds naar een nieuwe weide”


Kippenboer Peter van Agt over zijn mobiele kipcaravan

Peter van Agt nam in 1996 het pluimveebedrijf van zijn ouders over in Oirschot. Daar houdt hij 22.000 scharrelkippen, met vrije uitloop naar de weide. Een prachtig gezicht, dat Peter graag op meer plekken in Nederland zou zien. Langs het nieuwe snelle fietspad van Eindhoven naar Oirschot, ‘De Groene Corridor’ gaat Peter op een aantal plekken kippen houden in een ‘kipcaravan’.

Hoe kwam u op het idee om kippen in een caravan te houden?

Ik reed in Oostenrijk toen ik langs de weg kippen zag scharrelen in een weide. Kan dat niet ook meer in Nederland, dacht ik toen meteen. Dat bleek nog niet zo makkelijk, want in ons kleine landje heb je te maken met veel regelgeving.
De volgende stap was het zoeken van een goede locatie. Dat werd de Groene Corridor. De gemeente heeft daar besloten om de provincialeweg tussen Eindhoven en Oirschot te sluiten voor auto’s, waardoor het een heel lang en breed fietspad is geworden. Langs dit pad komen allemaal leuke en groene initiatieven, zodat het afleggen van het pad een echte belevenis is. De kipcaravans passen daar goed bij. Mensen kunnen onderweg de kippen bewonderen en gelijk een doosje eitjes kopen.

Wat is een kipcaravan precies?

Het is precies wat je zegt: kippen in een caravan. De caravan én de kippen verplaatsen we steeds naar een ander stuk weide. Zo breng je de kippen naar het eten, in plaats van andersom. Dat maakt het duurzaam en bovendien is het mooi om de kippen in de weide te zien scharrelen.
Het rapen van de eieren gebeurt door mensen met een zorgbehoefte, die via de gemeente bij ons komen. Voor hen is het fijn om buiten bezig te zijn met de dieren en voor ons houdt het de kosten laag.
Sinds eind oktober hebben we twee caravans langs het pad staan, met elk een eigen eierautomaat in de buurt. Zo kunnen mensen direct zien waar hun eieren vandaan komen. Uiteindelijk willen we graag acht percelen langs het fietspad hebben met vier caravans in totaal.

Jessica Siebers, winnares van de mei EI-maand bij Editie NL, won een jaar lang gratis eieren. Ze kan de eieren ophalen in haar woonplaats EIndhoven, bekijk hier de video:

 

Meer weten over de kippen uit de caravan? Of wil je eens een eitje proeven? Breng eens een bezoekje!

 
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ovoned/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786