Sport en eieren

Sporten en eieren: een goede combinatie

Eieren passen heel goed in een gezond voedingspatroon en een gezonde levensstijl. Sport je regelmatig? Dan helpen eieren je met het opbouwen van spiermassa en het herstel van je spieren na een sportsessie.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: eieren zijn superfood. Ze hebben geen toevoegingen, zijn koolhydraat-arm en suikervrij. Ze zitten bomvol voedingsstoffen die je goed kunt gebruiken als je regelmatig sport. Twee van deze voedingsstoffen zijn eiwitten en magnesium.

Eiwitten

Een gemiddeld ei weegt zo’n 60 gram en bevat ongeveer 6 gram eiwit en 80 calorieën, aldus het Voedingscentrum. De bouwstenen van eiwitten zijn aminozuren. Het eiwit in eieren bevat alle negen essentiële aminozuren. ‘Essentieel’ betekent hier dat het lichaam deze aminozuren niet zelf kan aanmaken en dat we ze dus via onze voeding binnen moeten krijgen.

Eiwit helpt onder andere bij de groei van de spieren. Tevens levert eiwit energie aan het lichaam in de vorm van calorieën. Elke gram eiwit staat gelijk aan 4 calorieën. Het hebben van sterke spieren en voldoende energie kun je tijdens het sporten uiteraard goed gebruiken. Daarnaast zorgt eiwit ook voor:

  • bouwen en houden van gezonde spieren;
  • sterk haar en nagels;
  • het bestrijden van infecties.

 

Magnesium voor een goede werking van de spieren

Een gemiddeld ei bevat zo’n 9 milligram magnesium. Magnesium is een mineraal dat onder andere nodig is voor de vorming van bot en spieren, aldus het Voedingscentrum. Het speelt ook een rol bij de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van de spieren, wat natuurlijk nodig is als je graag sport.

Het geheim: Sport en eieren

Het is duidelijk. Eieren en sport zijn een goede combinatie. Lees hier hoe Anna van der Hoek, teamleider en speelster van Dames 2 bij V.V. Ariston ’80, haar studie en de liefde voor voetbal combineert. Of benieuwd naar het favoriete recept van olympisch schaatskampioen Carlijn Achtereekte? En van Sven Kramer? Klik hier.

Sport en eieren

Sport en eieren