Inspiratie

How to…

 

Eieren koken, bakken, pocheren, omelet, roerei of verwerkt in gebak: er zijn eindeloos veel manieren om eieren te gebruiken in je gerechten. Hieronder vind je alvast wat basistips voor het koken en bakken van eieren. Lees ze door en bekijk de tutorials om een kook-pro te worden. 

 

Fried Sunny Side Up Food Eggs Breakfast Skillet

  • Roerei, omelet, Frittata

Bij dit type ei hoef je niet precies te timen, kijk naar het ei. Is dit gestold en is er geen vloeibaar, doorzichtig eiwit en eigeel meer te zien? Dan is het ei klaar.

 

  • Spiegelei of uitsmijter

Breek een ei in de pan en bak het ei totdat het eiwit is gestold. Laat het eigeel heel en zacht. Je bakt het ei aan één kant en draait het dus niet om. Voor een uitsmijter voeg je een plak kaas, ham of rosbief toe.

 

  • Gepocheerd ei

Voor klassiek gepocheerde eieren breng je een ruime hoeveelheid water aan de kook. Zorg dat het water zachtjes doorkookt. Laat nu het ei van een bakspaan zachtjes in het water vallen. Kook het ei op deze manier ongeveer 5 minuten of totdat het eiwit volledig is gestold en het eigeel iets dikker is maar nog niet hard. Lees hier meer over het pocheren van eieren.

 

  • Gekookt ei

Doe water in een pannetje en zorg dat het zachtjes kookt. Voor een ei maat M adviseren we een kooktijd van 4-5 minuten voor een zacht ei en 8 minuten voor een hardgekookt ei. Giet het water af en laat de eitjes daarna even schrikken onder koud water. Je kunt ongepelde hardgekookte eieren een week bewaren in de koelkast. Gepelde eieren moet je binnen een dag op eten.

 

  • Quiches en ovenschotels

Voor ovengerechten kun je het beste af gaan op de temperatuur in het midden van het gerecht. Meet dit met een oventhermometer; het gerecht moet 80 graden Celsius van binnen zijn. Heb je geen oventhermometer? Steek dan in het midden van het gerecht een satéprikker of mes erin, komt dit er schoon uit dan is het gerecht klaar. Soms is dit moeilijk te bepalen op deze manier omdat je bijvoorbeeld ook kaas in het gerecht hebt verwerkt en dit aan het mes of de prikker blijft zitten. Een thermometer is dus de beste tool om hier te gebruiken.

 

Trek gekregen in een eitje? Bekijk hier de recepten.