5 x kerstinspiratie voor gerechten met eieren

De kerstboom staat, de cadeaus liggen onder de boom en de champagne om het nieuwe jaar in te luiden is ingeslagen: tijd om te bepalen wat er op het menu staat tijdens de kerstdagen. Eieren horen – traditioneel gezien – bij het paasontbijt, maar er zijn genoeg heerlijke gerechten met eieren te serveren tijdens kerst. 5 x kerstinspiratie: van kerstontbijt tot kerstdiner en van luxe hapje tot zoete verwennerij!

1. Serveer een glaasje ‘Eggnog’ of ‘heiße Eierlikör’ tijdens de kerst

Eggnog, oftewel eierpunch gemaakt met melk, room, sterke drank (in dit geval rum) en ei, is de kerstcocktail in Amerika en Duitsland. Rond de feestdagen vind je Eggnog in elke Amerikaanse supermarkt of diner en op de kerstmarkten in Duitsland.

De cocktail wordt gemaakt met rauwe eieren. Hieronder vind je een heerlijk recept voor vier personen of bekijk in dit filmpje het recept van de beroemde Eggnog van de Amerikaanse chefkok Martha Stewart.

Deze ingrediënten heb je nodig voor 4 personen: 400 milliliter melk, 4 eidooiers, 2 eetlepels rum, 250 milliliter slagroom (ongeklopt), 150 gram kristalsuiker of bruine suiker, een snufje vanillesuiker, nootmuskaat of kaneel!

Bereidingswijze

  1. Doe de slagroom, melk, vanillesuiker en suiker in een steelpannetje en breng dit al roerend zachtjes aan de kook totdat de suiker volledig is opgelost.
  2. Klop de eidooiers in een kom totdat ze lichter worden. Gebruik hiervoor een garde.
  3. Schenk beetje bij beetje het roommengsel bij de eidooiers terwijl je goed blijft kloppen. Niet stoppen met kloppen, anders loop je het risico dat het eigeel gaat stollen.
  4. Schenk het hele mengsel weer terug in het steelpannetje en laat de Eggnog op laag vuur zachtjes indikken. Zorg er wel voor dat het vloeibaar blijft zodat je het op kunt drinken.
  5. Roer de rum door de Eggnog en schenk het drankje in glazen of zet het in de koelkast om af te laten koelen.
  6. Garneer en serveer de Eggnog met (vers) geraspte nootmuskaat of kaneel.

 

2. Bak een luchtige kerstcake met vulling

 Tijdens de feestdagen kun je je gasten een sneetje van de traditionele kerststol of het kerstbrood met vruchtjes aanbieden als de zoete trek gestild moet worden. Is het niet veel leuk om je gasten een plakje zelfgemaakte kerstcake aan te bieden? Kerstcake? Ja! Kies voor dit heerlijke recept van een fluffy cake gevuld met jam, citroenroom of chocoladepasta.

3. Inspiratie voor het kerstontbijt

In Nederland zijn we dol op fonduen of gourmetten: een fantastische traditie waar veel families jaarlijks tijdens de kerstdagen van genieten. Na zo’n heftig diner met veel vlees of vis, is een ‘licht kerstontbijt’ geen slecht idee. De Franse klassieker Oeuf ‘en cocotte’

Is een heerlijk, licht gerecht voor een feestelijk kerstontbijt! Hoe maak je ze?

Deze ingrediënten heb je nodig voor 4 personen: margarine, 4 middelgrote eieren, 4 eetlepels crème fraîche en eventueel een plakje ham of zalm.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Vet vier kleine bakjes – geschikt voor de oven – in met boter. Optioneel: snijd de ham of zalm in reepjes en verdeel over de bakjes.
  3. Schep in elk schaaltje 1 el crème fraîche en bestrooi met peper en eventueel zout. Breek er voorzichtig een ei boven.
  4. Zet de schaaltjes in een braadslee en vul deze met kokend water.
  5. Laat de eieren 8 tot 10 minuten garen in de oven.

 

4. Nog een paar uurtjes over in de kerstvakantie? Maak Weihnachtsgebäck!

Tijdens de kerstvakantie genieten we van onze naasten: we hangen samen op de bank in onze ugly christmas sweaters, kijken een kerstfilm in pyjama of maken een wandeling in de natuur. Heb je nog een paar uur over in de kerstvakantie? Bak dan deze heerlijke kerstkoekjes uit Zwitserland: Mailänderli.

Deze ingrediënten heb je nodig: 125 g zachte boter, 1 ei, 125 g suiker, 1 snufje zout, geraspte schil van ½ citroen, 250 g bloem en een extra eigeel.

Bereidingswijze

  1. Roer de boter totdat de textuur zacht(er) is. Voeg het ei, de suiker en het zout toe en klop dit met een mixer net zolang tot het geheel lekker luchtig is.
  2. Voeg hierna de citroenrasp toe.
  3. Zeef de bloem en kneed alles door elkaar tot een soepel deeg.
  4. Vorm een bal van het deel en laat die op een koele plek een uur rusten.
  5. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  6. Rol het deeg ca. ½ cm dik uit en steek er koekjes uit. Schaf koekvormpjes aan of snijd figuurtjes uit het deeg met een mesje.
  7. Klop het extra eigeel los en bestrijk de koekjes met het eigeel.
  8. Bak de koekjes in het midden van de oven 10-15 minuten.

 

5. Maak een retro kersthapje

Heb jij deze maand naast het kerstdiner, ook nog een kerstlunch of nieuwjaarsborrel gepland met vrienden, collega’s of familie? Serveer dan dit retro kersthapje: gevulde eieren. Wij hebben een heerlijk recept voor je klaarstaan!