fbpx
 

Vakantie in Europa: 6 eiergerechten die we in het buitenland op de menukaart tegenkwamen

Het vakantieseizoen is aangebroken! Sommige mensen kiezen voor vakantie in eigen land, maar velen zoeken de grenzen op: Frankrijk, Spanje, Italië, Kroatië en Engeland. Wij hebben een paar klassieke Europese ei-gerechten voor je op een rijtje gezet!

Egg Benedict (Frankrijk)

Het gerecht ‘Egg Benedict’ is een populair brunchgerecht in Amerika, specifieker in metropool New York. De traditionele Franse keuken kent óók een gerecht oeufs benedictines. Het is dus goed mogelijk dat de geschiedenis van eggs benedict verder teruggaat dan New York en geboren is in Frankrijk. Van klassiek restaurants tot trendy brunchtent: wereldwijd staat dit eiergerecht op de kaart.

Ingrediënten (4 personen)

  • 10 el witte wijn
  • 2 el dragonazijn
  • 5 peperkorrels
  • 2 gedroogde laurierblaadjes
  • 150 g ongezouten roomboter
  • 8 middelgrote eieren
  • 2 el azijn
  • 4 sneetjes witbrood

Bereiding

Breng in een pannetje de wijn met de dragonazijn, peperkorrels en laurier aan de kook. Kook de wijn zachtjes 5 min. Smelt de boter ondertussen in een andere pan.

Zeef de wijn boven een kom die precies op een pan past. Splits 4 eieren en voeg de eidooiers toe aan de wijn, het eiwit gebruik je niet. Klop alles goed los.

Breng een pan met een laag water tegen de kook aan. Hang de kom in de pan. De kom mag het water niet raken. Doe eventueel een thermometer in de kom. Laat het mengsel al kloppend dikker worden. Voeg al kloppend de boter langzaam in een dun straaltje toe. Blijf kloppen tot de saus 65 °C of dik genoeg is. Zet de kom 10 sec. in een laagje met koud water, zo stopt het kookproces. Breng op smaak met peper en zout. Leg er een schoteltje op zodat de saus warm blijft.

Breng een laag van 6 cm water aan de kook in een lage, brede pan en voeg de azijn en het zout toe. Draai het vuur laag, zodat het water niet meer borrelt. Breek een ei boven een kopje, maak met een lepel een draaikolk in het water en laat het ei voorzichtig in de draaikolk glijden. Pocheer het ei 5 (voor een halfzachte dooier) tot 7 min. (voor een harde dooier). Laat de andere eieren op dezelfde manier in het water glijden.

Haal ondertussen de korsten van de boterhammen en rooster de boterhammen. Schep met een schuimspaan de eieren uit het water, laat ze even op keukenpapier uitlekken en leg ze elk op een boterham. Verdeel de saus erover.

Bron: Allerhande

Tortilla (Spanje)

De tortilla de patatas of Spaanse tortilla is een gerecht uit de Spaanse keuken. In (vrijwel) elk Spaans restaurant staat dit beroemde gerecht op de kaart. De tortilla kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging aan een salade, op een baguette met tomaat, of in blokjes of puntjes als tapa.

Ingrediënten (4 personen)

  • 700 gr vastkokende aardappels
  • 1 grote ui
  • 5 eieren
  • peper en zout
  • Scheut olie

Bereiding

Schil de aardappels en snijd in dunne plakjes of gebruik 600 gr kant en klare aardappelschijfjes. Snijd de ui fijn. Verhit een scheut olie in een koekenpan en bak de aardappels 12 minuten. Voeg de laatste paar minuten de ui toe. Je kunt ook om tijd te besparen de aardappelschijfjes een paar minuten voorkoken in de magnetron of in een pan met water, goed droogdeppen en 5 minuten samen met de ui te bakken.

Kluts de eieren los in een kom met een flinke snuf peper en zout. Giet eventueel de aardappels af mocht er nog veel olie in de pan zitten. Doe de aardappels bij het eiermengsel. Giet het eiermengsel weer terug in de pan. Leg de deksel op de pan en bak de aardappeltortilla in ongeveer 8 min gaar op laag vuur (let op dat de onderkant niet aanbrandt). Als al het ei gestold is kun je hem door een paar keer met de pan op en neer te bewegen los maken en op een bord laten glijden. Keer de tortilla om in de pan en bak ook de andere zijde in 5 minuten licht bruin. Snijd de tortilla voor het serveren in punten.

Bron: Leuke recepten

Stracciatella alla Romana (Italië)

Een traditionele Italiaanse soep: stracciatella alla romana. De soep wordt in Italië vaak tijdens Pasen geserveerd in kommen met een paar dunne plakjes geroosterd brood met extra Parmezaan. Smullen!

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 liter kippenbouillon (gebruik zelfgemaakte kippenbouillon of een goede kippenfond)
  • 2 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ei (middel)
  • 1 tomaat
  • 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas

Bereiding

Snipper de sjalotjes, snij de tomaat in kleine stukjes en snij de knoflook fijn. Verhit een beetje (olijf)olie in een soeppan en fruit hierin de sjalotjes en knoflook even aan. Bak de tomaat even kort mee en voeg dan de bouillon toe. Breng aan de kook.

Kluts ondertussen de eieren in een kommetje. Zodra de soep kookt zet je het vuur uit. Giet het geklutste ei bij de soep terwijl je met een vork door de soep gaat roeren (zo krijg je van die mooie sliertjes ei).

Breng de soep verder op smaak met peper en zout. Serveer met een beetje fijngesneden verse peterselie en Parmezaanse kaas naar smaak. Eet smakelijk!

Bron: Eef kookt zo

 

Shakshuka (Middellandse Zeegebied)

Shakshouka of shakshuka is een Mediterraan en oosters gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 stokbroden of pistolets
  • 1 zak paprikamix
  • 3 uien
  • 3 el milde olijfolie
  • 70 g tomatenpuree
  • 800 g tomatenblokjes
  • ½ el kristalsuiker
  • 550 ml water
  • 8 middelgrote eieren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 220 °C. Bak de stokbroden of pistolets volgens de aanwijzingen op de verpakking af. Halveer ondertussen de paprika’s, verwijder de steelaanzet en de zaadlijsten en snijd in repen. Pel 2/3 van de uien en snijd ze in parten. Verdeel de uien en paprika over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met de helft van de olijfolie en bestrooi met peper en eventueel zout. Rooster de groenten 15 min. in de oven.

Snipper de rest van de uien. Verhit de rest van de olie in een pan en fruit ca. 5 min. tot deze glazig is. Voeg de tomatenpuree toe en fruit 3 min. mee. Voeg de tomatenblokjes, suiker en 250 ml water toe. Breng aan de kook en laat 20 min. zachtjes koken. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel ondertussen de tomatensaus en het paprika-uimengsel over 2 koekenpannen. Voeg aan elke pan 150 ml water toe en breng aan de kook.

Maak in elke pan 4 kuiltjes in de saus en breek boven elk kuiltje een ei. Dek de pannen af met een deksel of aluminium folie en laat de eieren in 10 min. op laag vuur stollen. Serveer het gerecht in de pannen en serveer het brood erbij. Je kunt met 2 personen uit 1 pan eten

Bron: Allerhande

Scotch Egg (Schotland)

Ooit een ‘lichte reissnack’ voor de rijkere inwoners van London, nu een ‘hippe’ biersnack – misschien wel net zo populair als de bitterbal. Een Scotch Egg is een gefrituurde gehaktbal met een eitje in het midden!

Ingrediënten (4 personen)

  • 1 kilo gehakt
  • 5 eieren
  • 10 gr bieslook fijn gesneden
  • 1 teen knoflook fijn gesneden
  • 1 el mosterd
  • 2 tl tabasco
  • 1 el ketchup
  • zout
  • peper
  • 50 gr bloem
  • 100 gr panko japans broodkruim, of paneermeel
  • olie om in te frituren
  • ijsblokjes

Bereiding

Breng water met wat zout aan de kook en verwarm ondertussen een oven voor op 200°

Zet op een apart stukje van het aanrecht in drie diepe borden het meel, 1 losgeklopt ei en de panko klaar. Zet ook een bakje met water klaar en doe hier de ijsblokjes in voor het ijswater.

Wanneer het water kookt laat je met een lepel 4 eieren in de pan glijden. Kook ze voor zes minuten en laat ze dan schrikken in het ijswater (een minuut of twee). Verwarm de olie in een wok of frituurpan naar 180°.
Tijdens het koken van de eieren meng je in een schaal het gehakt met de bieslook, knoflook, mosterd, tabasco en ketchup. Breng het gehakt verder op smaak met peper en zout.

Pel de eieren en haal deze even door het bord met bloem. Alleen de bloem. Pak ongeveer een kwart van de gehakt en maak dit plat op je hand (als een dunne hamburger) leg hier een ei met bloem in en vouw het gehakt helemaal om het ei heen, zodat alle gaatjes en kieren dicht zijn. Doe dit ook voor de andere drie eieren.
Haal de gehaktballen door de bloem, geklopt ei en de panko en frituur ze een minuut of 3 in de olie tot ze om en om goudbruin zijn. Laat ze vervolgens nog 5 minuten nagaren in de voorverwarmde oven.

Wanneer je de gehaktballen op het bord doorsnijdt, zul je zien dat het eigeel lekker zacht is gebleven.

Bron: Simone’s Kitchen

Oeuf en Cocotte (Frankrijk)

Ingrediënten (4 personen)

  • 4 Stenen bakje of schaaltje, ovenproof/vuurvast
  • 4 eetlepels crème fraîche
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout
  • 4 eieren
  • Dille
  • Ovenschaal
  • Pistoletje

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Vet vier kleine bakjes – geschikt voor de oven – in met boter. Optioneel: snijd de ham of zalm in reepjes en verdeel over de bakjes. Schep in elk schaaltje 1 el crème fraîche en bestrooi met peper en eventueel zout. Breek er voorzichtig een ei boven.

Zet de schaaltjes in een braadslee en vul deze met kokend water. Laat de eieren 8 tot 10 minuten garen in de oven. Haal nu je bakje uit de oven en serveer met de stukjes brood et voilà!

Bron: Altijd weer voor een Ei

Ei, ei, ei: nog iets vergeten?

Ben jij op vakantie nog bijzondere eierrecepten tegengekomen? Laat de naam van het gerecht of het receptje achter in de comments. We vinden het erg leuk om buitenlandse gerechten met eieren te ontdekken!