fbpx
 

Vragen over eieren: zijn eieren vegan?

Plantaardig of plant-based, veganistisch of veganisme. Steeds meer mensen volgen een volledig plantaardig dieet en restaurants of lunchrooms serveren meer vegan-opties of stappen volledig over op een veganistisch menu. Passen eieren in een veganistisch dieet? Altijd weer voor een ei zocht het voor je uit!

Veganisme en eieren

Eieren zijn een door dieren voortgebracht product en passen dus niet in een veganistisch dieet. Wel kiezen sommige ‘parttime’ veganisten ervoor om tóch eieren te eten, zolang de kippen op een diervriendelijke wijze gehouden worden. Eieren bevatten immers onder andere vitamine B12, een vitamine waar bijna de helft van de veganisten een tekort aan heeft.

Ei-vervangers voor een vegan lifstyle

Omdat eieren zo veelzijdig zijn, is een lekkere en voedzame vervanger belangrijk om ook heerlijke veganistische taarten, pasta’s en quiches te maken. Denk eens aan alternatieven als een mix van water en lijnzaad (flegg of flax egg) in zoete recepten of tofu in hartige recepten.

Wat is veganisme?

Een veganist is iemand die geen dierlijke producten gebruikt. Uiteraard valt daar het niet eten van vlees en vis onder, maar ook bijvoorbeeld het dragen van leren schoenen of een wollen trui passen niet binnen de veganistische levensstijl. Daarnaast vermijdt een veganist de consumptie van door dieren voortgebrachte producten, zoals zuivel en honing. Omdat het veganisme in onder andere de Verenigde Staten aan populariteit gewonnen heeft, zien we de Engelstalige term ‘vegan’ ook in Nederland steeds vaker opduiken.

Achterliggende gedachte

Soms kiezen mensen voor een veganistische levensstijl vanwege een diervriendelijke ideologie. Ook kunnen mensen veganistisch gaan leven om klimaatverandering tegen te gaan. Een derde reden om veganistisch te eten heeft te maken met de gezondheidsvoordelen die hiermee worden geassocieerd. Een veganistisch dieet is overigens niet altijd beter voor het klimaat of gezonder voor de mens, omdat meerdere factoren een rol spelen. Je leest er hier meer over.

 
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ovoned/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786