fbpx
 
Gevulde eieren

Zo krijg je de dooier in het midden (voor perfecte gevulde eieren)

Gevulde eieren met kerrie en bieslook of met een twist: een heerlijk (borrel)hapje! Naast lekker zijn ze ook een feest om te zien. Veel mensen vinden het lastig om de dooier perfect in het midden te krijgen. 20 eieren koken en hopen dat er een paar bruikbare tussen zitten is natuurlijk een manier, maar met de volgende twee tips zijn ze allemaal perfect! 

Een kleine biologieles over het ei vooraf

De anatomie van een ei begint bij de schaal en twee vliezen die het ei beschermen. Aan het binnenste vlies zitten hagelsnoeren vast en deze houden de dooier op zijn plaats. In de puntige kant van het ei zitten er drie en aan de stompe kant twee. De truc is dan ook om de eieren met de puntige kant naar beneden te bewaren (dus zoals je ze in de eierdoos aantreft bij aankoop).

Voorbereiding: draai de eieren iedere dag

Als je weet dat je gevulde eieren gaat maken koop dan 4 dagen vooraf de eieren en plaats ze met de punt naar beneden. Vanaf dat moment draai je elke dag de doos of elk ei individueel om. Doordat je ze elke dag omdraait krijgt de dooier niet de kans om naar één enkele kant te zakken maar blijft hij mooi gecentreerd. Een andere reden om je eieren 4 dagen vooraf te kopen is omdat verse eieren moeilijker te pellen zijn, zelfs nadat je ze hebt laten schrikken. En we willen niet alleen een perfect gecentreerde dooier maar ook glad eiwit. Wij hebben een aantal tips voor het pellen van een ei voor je verzameld.

Geen tijd voor voorbereiding? Blijven roeren!

Heb je geen tijd om een week lang je eieren te draaien? Dan is onze tweede tip om ze te roeren tijdens het kookproces. Prik eerst een gaatje in de eieren en vul een grote pan met water en zorg dat de eieren ruimte hebben. Blijf erbij en begin met roeren. Wissel de richting af. Met de klok mee en dan weer tegen de klok in. Net zolang totdat het water begint te koken en ook dan blijf je roeren. Laat de eieren 3 minuten koken en laat ze dan 7 minuten rusten. Of op laag vuur 10 minuten laten koken. Laten schrikken en vullen maar!

 
Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/ovoned/public_html/wp-includes/functions.php on line 3786