Kipster: de meest dier- en milieuvriendelijke kippenstal ter wereld

Kipster: de meest dier- en milieuvriendelijke kippenstal ter wereld

Op het Wusterveld bij Venray verrijst de eerste Kipster. Volgens de initiatiefnemers de meest dier- en milieuvriendelijke kippenstal ter wereld, met internationale ambitie. De eieren én het vlees van de haantjes van deze innovatieve kippenstal liggen straks in de schappen bij Lidl.

Kipster is een nieuwe duurzame kippenstal. Wat doen ze precies?

Diervriendelijk

  • Een natuurlijke bosrijke omgeving wordt nagebootst voor de kip
  • Veel afwisseling, daglicht en verse buitenlucht binnen
  • Binnentuin die geschikt is als speelplaats voor kippen
  • Gevarieerde beplanting zorgt dat er genoeg te doen is voor de kippen.


Milieuvriendelijk

  • Een extreem lage ammoniaknorm van ongeveer 0,025 kg per kip
  • Reductie van de  fijnstofemissie tot meer dan 90%
  • Kippenvoer van reststromen en dat niet concurreert met voedsel dat ook  geschikt zou kunnen zijn voor menselijke consumptie.
  • 1.078 zonnepanelen op het dak leveren meer energie dan de stal gebruikt
  • Uitsluitend elektrische installaties
  • Geen fossiele brandstof

 

Samenwerking Lidl

Onder meer het rapport ‘Houden van Hennen’ van Wageningen Universiteit stond aan de basis van deze innovatieve kippenstal. Verder werden de Nederlandse Dierenbescherming, Milieudefensie, Urgenda en tal van andere specialisten bij het ontwerpproces betrokken. Door samen te werken met Lidl, wordt de afzet van de eieren zeker gesteld. Dat in de supermarktketen straks ook het vlees van de haantjes te koop is, is een primeur.

Duurzame kippenstallen

Kipster is niet de eerste die bezig is met een duurzame kippenstal. Een vergelijkbaar initiatief is bijvoorbeeld Rondeel, dat tevens inzet op meer dierenwelzijn en minder milieulast. En ook eieren met het Beter Leven Keurmerk zijn beter voor dier en milieu, én inmiddels bij veel supermarkten te koop.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog tal van pluimveehouders die met of zonder speciaal stalconcept of keurmerk iets extra’s doen voor hun kippen of het milieu. Denk bijvoorbeeld aan een uitloop met beplanting of hogere zitplekken in de stal om te zorgen dat de kippen, van origine bosvogels, het extra naar hun zin hebben.

4 ondernemers aan het roer

Kipster wordt gerund door vier ondernemers: Lector gezonde pluimveehouderij Ruud Zanders, pluimveehouder Styn Claessens, milieu-expert en duurzaam ondernemer Maurits Groen en communicatiespecialist en duurzaam ondernemer Olivier Wegloop.

Enthousiast? Kijk hier naar de start van de bouw van de eerste Kipster: