Van ham naar ei: het Voedingscentrum introduceert de Eetwissel

Het Voedingscentrum introduceert de Eetwissel om Nederland te helpen kleine stapjes te zetten richting de Schijf van Vijf. Met elke Eetwissel maak je een gezondere keuze en dat is beter voor jezelf en het milieu. Eén van de voorgestelde Eetwissels is ‘van ham naar ei op je brood’. Stap jij over voor jouw gezondheid en het milieu?

Een ei is een kant-en-klaar product dat zonder bewerking zo in de schappen kan worden gelegd. Broodbeleg zoals ham wordt vaak bewerkt en tijdens het bewerkingsproces voegt men zout en andere ingrediënten toe. Het Voedingscentrum stelt dat als je minder bewerkt vlees eet, de kans op beroerte, suikerziekte (diabetes type 2), darmkanker en longkanker afneemt.

Nederland gaat Eetwisselen

De Eetwissel is vooral bedoeld om een kleine stap te zitten richting een gezondere en bewustere keuze binnen jouw eigen voedingspatroon. Andere Eetwissels die worden genoemd, kies voor een glas water in plaats van cola of voor dat volkorenbroodje en niet voor het witte bolletje. Het Voedingscentrum heeft er een aantal op een rijtje gezet, maar je kunt ook zelf een Eetwissel ontwerpen. Wij hebben er ook nog eentje voor je bedacht: maak een heerlijk wokgerecht en kies niet voor rundvleesreepjes, maar voor omeletreepjes.

Goed voor het milieu…

Waarom zijn de Eetwissels goed voor het milieu? Menselijke consumptie levert een grote bijdrage aan de milieubelasting. Vooral de Eetwissels die consumenten stimuleren om vaker voor plantaardige voeding te kiezen, van grote porties naar kleinere porties over te stappen en alcoholische en suikerhoudende dranken te laten staan, kunnen onze bijdrage aan de milieubelasting verlagen.

…en jouw eigen gezondheid!

Waarom zijn de Eetwissels goed voor jouw gezondheid? De voorgestelde Eetwissels maken per keer dat je ze toepast een verschil, omdat je minder zout, suiker of juist meer vezels binnenkrijgt. Eén wissel zet iets groters in gang, een beweging naar gezonder en duurzamer eten met de Schijf van Vijf.