Gevulde cake in 3 stappen

 

VOOR EEN GEZELLIGE BAKMIDDAG EN EEN PRACHTIGE TRAKTATIE!

 

10 personen 
Bereidingstijd: 40 minuten

 

Ingrediënten

  • 6 eiwitten op kamertemperatuur
  • ¾ theelepel wijnsteen(bak)poeder
  • 130 gram suiker
  • 6 eierdooiers op kamertemperatuur
  • 1 theelepel vanille
  • snufje zout
  • 100 gram bloem
  • poedersuiker
  • vulling naar keuze (jam, vruchten in slagroom, citroenroom, …)

 

Bereiding

Stap 1: eiwitschuim kloppen

Verwarm de oven voor op 200°C. Bedek de bodem van een vierkant bakblik van circa 35×25 cm met bakpapier en vet het blik in. Klop de eiwitten samen met het wijnsteen(bak)poeder op hoge snelheid schuimig. Voeg al kloppend theelepel voor theelepel de helft van de suiker toe. Voeg steeds pas nieuwe suiker toe als de suiker volledig opgelost is. (Test dit door een beetje van het mengsel tussen duim en wijsvinger te wrijven, er mogen geen korrels meer te voelen zijn.) Blijf doorkloppen tot het eiwit glanzend is en niet meer inzakt.

 

Stap 2: cakebeslag maken

Klop de eierdooiers in een aparte kom op hoge snelheid in 3-5 minuten tot een dikke, romige massa. Klop hier beetje bij beetje de overgebleven helft van de suiker doorheen tot het mengsel lichtgeel is en de suiker is opgelost. Klop dan de vanille en zout er doorheen. Zeef de bloem boven de kom met het eiwitmengsel en voeg voorzichtig omscheppend (niet kloppen!) het dooiermengsel toe tot een uniforme massa. Verdeel het mengsel over het bakblik en bak 10-12 minuten op 200°C.

 

Stap 3: vullen

Neem een schone theedoek en bepoeder die met poedersuiker. Snijd met een mes de randen van de cake los en keer de cake voorzichtig om vanuit het bakblik op de theedoek. Verwijder het bakpapier en snijd de randen van de cake af met een broodmes. Rol dan de cake voorzichtig op, inclusief de handdoek, beginnend aan de smalle kant. Laat de opgerolde cake afkoelen op een rooster met de naad naar beneden. Om de cake te vullen, rol de afgekoelde cake voorzichtig open en verwijder de handdoek. Bedek gelijkmatig met vulling, rol weer op en bestrooi met poedersuiker. De mooiste plakken krijg je wanneer je hiervoor een broodmes gebruikt.

 

Tip: de afgekoelde, ongevulde cake kun je invriezen voor later gebruik. Ontdooi de cake op kamertemperatuur, een uur voor het vullen.

 

Gevulde cake