Grote caesarsalade

 

De caesarsalade is een bekende, heerlijke en eiwitrijke salade. Ideaal voor in de zomer, want de salade is lekker fris en gemakkelijk te maken.

 

Bereidingstijd: 70 minuten (waarvan 40 minuten bakken in de oven)


Dit heb je nodig voor 4 porties

 

Salade

  • 1 stokbrood (afbak of vers), gesneden in blokjes van 2,5 centimeter (dit worden croutons)
  • 55 gram boter
  • 1 eetlepel platte peterselie, gehakt
  • 6 plakjes prosciutto
  • 4 eieren
  • 2 stuks romainesla, in stukjes getrokken
  • 1 limoen in vier stukken gesneden
  • Gemalen zwarte peper

 

Geroosterde knoflook en ansjovis-vinaigrette

  • 3 eierdooiers
  • 30 milliliter rode wijnazijn
  • 15 milliliter Dijonmosterd
  • 500 milliliter koolzaadolie of plantaardige olie
  • 45 milliliter limoensap
  • 4 teentjes knoflook, geroosterd en geperst tot een pasta
  • 3 ansjovissen, gesneden
  • 3 eetlepels geschaafde Parmezaanse kaas
  • Snufje zout en peper

 

Bereiding

  • Verhit de oven tot 190 graden.
  • Doe het gesneden brood in een kom.
  • Smelt de boter in een steelpan en laat het lichtbruin worden.
  • Doe het brood erin en beweeg heen en weer totdat de boter over het brood verdeeld is.
  • Leg het brood in één laag op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak gedurende 40 minuten totdat het brood knapperig en goudbruin is. Schud tussendoor even door.
  • Voeg de peterselie toe aan het brood en schud het door elkaar.
  • Laat afkoelen en zet aan de kant.
  • Leg de plakjes prosciutto op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Leg er een tweede laag bakpapier op.
  • Bak ongeveer 15 minuten in de oven totdat het knapperig en bruin aan de randjes is.
  • Laat het afkoelen en zet aan de kant.
  • Kook ondertussen de eieren tot ze net hard zijn en laat ze afkoelen.
  • Als je klaar bent om de salade te serveren, pel ze dan en snijd ze door de helft. Breng ze eventueel op smaak met zout en peper.
  • Doe de in stukken getrokken romainesla, de croutons en ongeveer 60 milliliter vinaigrette in een grote kom en schud voorzichtig heen en weer tot de sla gelijkmatig bedekt is.
  • Verdeel over 4 borden.
  • Leg de helften van de gekookte eieren elk op een bord.
  • Voeg de plakjes prosciutto toe en wat Parmezaanse kaas, een limoenpartje en gemalen zwarte peper.
  • Serveer met meer vinaigrette ernaast indien gewenst. Meng alles door elkaar, en klaar is je caesarsalade! 

 

Geroosterde knoflook en ansjovis-vinaigrette

  • Doe de eierdooiers in een grote kom, voeg de rode wijnazijn en de mosterd to totdat dit goed gemengd is.
  • Voeg het limoensap en de knoflook toe totdat de vinaigrette de gewenste dikte heeft.
  • Voeg de ansjovis en de Parmezaanse kaas toe.
  • Voeg naar smaak zout en peper toe.

 

 

Bekijk hier meer heerlijke recepten met ei.