Quinoasalade met eieren en gegrilde groente

 

Heb je zin in een snelle en gezonde salade? Probeer dan eens deze heerlijke quinoasalade met gebakken ei. Vol goede voedingsstoffen en heerlijk op een warme zomeravond of zelfs voor de lunch.

 

Bereidingstijd: 30 minuten
Geschikt voor 4 personen

 

Dit heb je nodig:

 

  • 1 aubergine, in de lengte gesneden in plakken van een centimeter dik
  • 2 kleine courgettes, in de lengte gesneden in plakken van een centimeter dik
  • 1 middelgrote rode ui, gesneden in plakjes van een halve centimeter dik
  • 60 milliliter extra vierge olijfolie
  • Twee eetlepels vers citroensap
  • Drie eetlepels tahin
  • 1 klein teentje knoflook, geperst
  • Scheutje chilisaus
  • 200 gram gehalveerde cherrytomaatjes
  • 5 gram grof gehakte peterselie
  • 5 gram grof gehakte verse munt
  • 200 gram gekookte quinoa, afgekoeld tot kamertemperatuur
  • Twee theelepels boter
  • 4 grote eieren
  • Peper en zout naar smaak

 

Quinoasalade met eieren

 

Bereiding

 

Voor de salade:

  • Verhit een grill tot middelhoge temperatuur.
  • Bestrijk de aubergine-, courgette- en uienplakken met twee eetlepels olijfolie
  • Strooi hier het zout overheen.
  • Grill de groenten gedurende 3 tot 4 minuten per kant tot ze knapperig en lichtbruin zijn aan de randen.
  • Snij ze vervolgens in kleinere stukjes en laat licht afkoelen.
  • Roer citroensap, tahin, knoflook, chilisaus, de overgebleven olijfolie en twee eetlepels water in een grote kom totdat alles goed gemengd is.
  • Voeg de cherrytomaten, peterselie, munt, quinoa en gegrilde groente toe aan de kom en schud totdat de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Verdeel de salade over vier borden.

 

Voor de eieren:

  • Verhit de boter in een grote koekenpan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur totdat de boter net gesmolten is.
  • Breek de eieren en voeg ze één voor één toe aan de pan. Draai het vuur laag.
  • Bak de eieren ongeveer 5 minuten totdat het eiwit gestold is en de dooiers beginnen te stollen, maar nog niet hard zijn.
  • Serveer zo, of bak ze verder als je houdt van een steviger eitje.
  • Voeg peper naar smaak toe.
  • Leg op elk van de vier borden één deel van het gebakken ei en server direct.

 

Tip!

  • Garneer je eitjes naar wens met extra peterselie, munt of extra chilisaus.
  • Dit recept kan ook heel goed met gepocheerde eieren.
  • Maak het recept ook eens met verse koriander in plaats van peterselie en/of munt.
  • Voor een betere vorm van je eieren, kun je ze eerst breken in een schaaltje in plaats van direct in de pan. Hou het schaaltje dicht bij de pan en laat het ei er zo in glijden.
  • Hitte is belangrijk. Als het vuur te hoog staat, worden de eieren dik en rubberachtig. Voorzichtig met de hitte omgaan zorgt ervoor dat de nutriënten behouden blijven en dat je eieren gelijkmatiger gaar worden.

Bekijk hier meer heerlijke recepten met ei.