aminozuren

Aminozuren, wat zijn dat?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: aminozuren. Deze stoffen zijn belangrijke bouwstenen van eiwitten in lichaamscellen. Wat doen aminozuren eigenlijk en waarom is dat zo belangrijk?

Volgens het Voedingscentrum zijn er zo’n vijftig voedingsstoffen bekend die nodig zijn voor de verschillende levensprocessen in ons lichaam. Daaronder vallen eiwitten, vetten en koolhydraten. Je kunt ze dus ook wel de brandstof van het lichaam noemen: zonder komen we letterlijk niet vooruit.

Eiwitten en aminozuren

Eiwitten zijn onder andere nodig voor het bouwen en herstellen van cellen en lichaamsweefsel en sterk haar en nagels. Tevens heb je eiwitten nodig voor het bouwen en houden van gezonde spieren en het bestrijden van infecties. Het is dus een belangrijke voedingsstof in ons lichaam.

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten in lichaamscellen. Eiwitten bestaan namelijk uit lange kettingen met aminozuren. Het aantal aminozuren per eiwit kan oplopen tot 22 verschillende soorten. De structuur, volgorde en samenstelling van deze aminozuren verschilt van elkaar. Hierdoor zijn er duizenden combinaties mogelijk en is elk eiwit uniek.

Er zijn twee soorten aminozuren: essentiële en niet-essentiële aminozuren. Essentieel betekent dat het lichaam deze aminozuren niet zelf kan aanmaken en dat we ze dus via onze voeding binnen moeten krijgen. De niet-essentiële aminozuren kan het lichaam wel zelf aanmaken.

Aminozuren in eieren

Een gemiddeld weegt zo’n 60 gram en bevat ongeveer 6 gram eiwit en 80 calorieën, aldus het Voedingscentrum. Ze zijn rijk aan eiwitten en dus ook aan aminozuren, Eiwit in eieren bevat alle negen essentiële aminozuren. Dit zijn histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Een ei bevat naast deze essentiële aminozuren ook nog negen niet-essentiële aminozuren. Eieren kun je dus met recht een superfood noemen!

Benieuwd naar meer informatie over eieren? Bekijk dan deze eierfeitjes.

aminozuren