Bruine en witte eieren

Wat is het verschil tussen bruine en witte eieren?

In Nederlandse supermarkten zie je zowel witte als bruine eieren. Welke je koopt, is misschien afhankelijk van de prijs, de maat of je persoonlijke voorkeur. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen witte en bruine eieren? En zegt de kleur wat over de smaak?

Er wordt vaak gedacht dat witte eieren uit een legbatterij komen en dus minder kwaliteit hebben dan een bruin ei, of dat ze minder smaakvol zijn dan bruine eieren. Dit klopt niet. Sinds 2012 zijn legbatterijen namelijk verboden en komen dan ook niet meer voor in ons land. Bovendien is de kleur van het ei afhankelijk van het kippenras dat het ei legt. Een ezelsbruggetje om te onthouden welke kleur van welke kip komt: kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren en kippen met witte oorlellen leggen witte eieren. De kleur van de veren is in veel gevallen ook bepalend, omdat die vaak samenhangt met de kleur van de oorlellen. Dus: witte veren, witte eieren, bruine veren, bruine eieren.

Zijn bruine eieren gezonder dan witte?

Sommige mensen denken dat bruine eieren gezonder zijn dan witte. Dit is niet waar. De kleur van de schaal heeft geen enkel effect op de kwaliteit van het ei. Wat de kip eet, kan wel invloed hebben op de kleur van die dooier en de smaak van het ei.

Waarom zijn bruine eieren duurder dan witte?

Bruine eieren zijn vaak iets duurder dan witte eieren. Ook dit heeft niets te maken met de kwaliteit van het ei. Bruine eieren zijn vaak wat groter dan witte, omdat het ras dat bruine eieren legt ook wat groter is. De kip heeft dus meer voer nodig en dat wordt doorberekend in de prijs die we in de supermarkt betalen.

De keuze voor een wit of bruin ei komt dus neer op wat je zelf het belangrijkste vindt: prijs of formaat. Wit of bruin: je eitje smaakt in beide gevallen even lekker op je bord!

Benieuwd naar meer eierfeitjes? Bekijk ze hier.

 

Bruine en witte eieren

Bruine en witte eieren