Eierschalen

Hoe legt een kip een ei? Deel 3: de eierschaal

Een stevig, organisch jasje dat schimmels en bacteriën op afstand houdt? Dat is precies wat de eierschaal is. Maar heb je er wel eens over nagedacht hoe zo’n harde schil tot stand is gekomen? In dit artikel lees je alles over het pantser van een ei: van ontstaan tot functie.

21 uur

Zoals we in het tweede deel van deze serie al met je hebben gedeeld: de productie van een ei begint met de vorming van de dooier. In ongeveer een etmaal produceert een hen een ei, hiervan wordt maar liefst 21 uur gereserveerd voor de vorming van de eierschaal. Tijdens het laatste onderdeel van het legproces vormt er in het onderste deel van de eileider van de hen een eierschaal.

Eierschalen

Functie van de eierschaal

Voor de functie van de eierschaal duiken we in de geschiedenis. Voor vogelsoorten en kippen is het ontstaan van de eierschaal heel erg belangrijk geweest. Uit onderzoek is gebleken dat dieren die zonder eierschaal geboren werden, sneller uitdroogden in de prehistorie. Daarnaast bestond het gevaar dat zij sneller door andere beesten werden opgegeten. Met het ontstaan van de eierschaal konden dieren veilig op het land of in een nest geboren worden zonder uit te drogen.

De eierschaal is ook belangrijk voor ei-liefhebbers. Die schil ademt wel, maar is ook de eerste barrière om bacteriën en schimmels tegen te houden. Daaronder zit nog het vlies, ook dat fungeert als extra beschermlaagje voor een heerlijk ei.

Gezond?

De eierschaal bevat veel kalk. Calcium (kalk) is nodig voor botten en het gebit, neutraliseert het maagzuur en vermindert de hoeveelheid fosfaat in het lichaam. Je kunt de (gemalen) schaal van een ei gebruiken om calcium binnen te krijgen. Als je voldoende zuivel gebruikt, is dat niet nodig. Om de schil te eten, hoef je het alleen maar tot poeder te vermalen om het vervolgens aan je soep, desserts of saus toe te voegen. Je kunt de eierschalen ook in de tuin strooien als de grond meer kalk nodig heeft. Maak de eierschalen fijn en strooi ze bij planten die van kalk houden.

Heb je het artikel over het aantal eieren dat een ei legt gemist? Lees dat dan hier terug.