Dubbeldooiers

Dubbeldooiers: dubbelgeluk in een eitje

Soms tik je een eitje in de pan en ontdek je bij toeval een dubbele dooier: in Amerika wordt gezegd dat dit geluk brengt en in Nederland vinden we het soms maar vreemd. In de wereld van gastronomie worden deze eieren met dubbele dooier veelvuldig gebruikt voor gerechten waar veel eigeel in is verwerkt. Maar hoe ontstaat een ei met een dubbele dooier eigenlijk?

Eieren die twee dooiers hebben in plaats van één: een foutje of lekker extraatje? In sommige gevallen wordt er bij de hen door een verhoogde hormoonafgifte een tweeling van de dooier afgegeven. Dit gebeurt vooral bij jonge hennen waarbij de hormoonhuishouding nog niet stabiel en de cyclus nog niet consistent is. Bij meerdere, opeenvolgende eiersprongen in korte tijd zitten er twee (en soms nog meer) dooiers in één ei. Het is dus een volledig natuurlijk proces!

Hoewel ongewoon, zijn dubbeldooiers dus volledig veilig om op te eten: zelfs handig voor het bereiden van een omelet of roerei. Het bijgeloof in Amerika is ontstaan vanuit een eeuwenoude ‘wijsheid’ dat de ontdekking van een ei met dubbele dooier op een hoge mate van vruchtbaarheid wijst van jezelf of iemand in je omgeving.

Dubbeldooiers in de supermarkt

Als je van eierdooiers houdt of van plan bent om zelf mayonaise, hollandaisesaus of crème brûlée te maken, dan kun je de dubbeldooiers zelfs per vier, zes of twaalf stuks kopen in de winkel. Tijdens het verzamelen van de eieren worden de eieren met twee dooiers door de boer apart bewaard. De eierhandelaar verpakt ze in speciale doosjes voor dubbeldooiers.

Maar hoe weet je nou dat er twee dooiers in een ei zitten? Vooral de dubbeldooiers van jonge hennen zijn makkelijk te herkennen. Jonge kippen leggen namelijk kleinere eieren. Dubbeldooiers zijn een stuk groter en pik je er dus makkelijk uit. Als er in een stal met jonge hennen een groter ei wordt gevonden, dan weet je bijna zeker dat het een ei met dubbele dooier betreft. Maar het blijft – met het blote oog – natuurlijk een gokje: het kan dus gebeuren dat je een ei met een dubbele dooier tussen je gewone eieren vindt!