fbpx
 
Nederlanders eten meer eieren

Een traag werkende schildklier en eieren: wat is het voedingsadvies?

De schildklier is een kleine, vlindervormige klier in de hals. De hormonen die in je schildklier worden gemaakt, zijn belangrijk voor groei, verbranding van te veel aan vetten, het reguleren van je hartslag en bloeddruk en het geestelijk welzijn. Passen eieren in het dieet van iemand met schildklierproblemen?

Sommige mensen hebben last van een traag werkende schildklier, een aandoening waarbij je lichaam niet genoeg schildklierhormonen aanmaakt. Bij een traag werkende schildklier komen onder andere de volgende symptomen voor: haaruitval, gewichtstoename, je koud voelen, vermoeidheid of je depressief voelen. Lang niet iedereen heeft alle mogelijke klachten en veel klachten komen ook voor bij andere aandoeningen. Raadpleeg altijd een arts om de diagnose vast te stellen en overleg het bijbehorende voedingsadvies met jouw huisarts of internist.

Jodium

Het ideale voedingspatroon, verschilt per persoon. Er is géén specifiek dieet dat voor mensen met een traag werkende schildklieraandoening wordt aangeraden. De schildklier maakt twee soorten hormonen aan: Thyroxine (T4) en Trijoodthyronine (T3). Voor de aanmaak van deze hormonen is jodium nodig. Dat krijg je binnen via voeding. Brood bevat ongeveer 24 microgram jodium per snee omdat bakkerszout meer jodium dan tafelzout of JOZO bevat. Jodium zit ook in andere voedingsmiddelen, zoals eieren, rundvlees, vis en schaal- en schelpdieren uit de zee.

Vitaminen

Je schildklier is ook afhankelijk van een aantal vitamines. Zorg er in ieder geval voor dat je voedingspatroon voldoende van de volgende vitamines bevat: vitamine E, B12 en D. Deze vitamines zijn onmisbaar binnen ieder dieet, maar zeker belangrijk omdat deze vitamines de schildklier stimuleren. Eieren zijn een bron van deze vitamines én eiwitten.

Doktersadvies

Er zijn talloze weekplannen, recepten en voorbeelden van diëten voor mensen met schildklierproblemen online te vinden. Raadpleeg altijd je huisarts, behandeld arts, diëtiste of voedingsexpert om er zeker van te zijn of het door jou gekozen voedingspatroon wel bij jouw levensstijl past!