Eieren in de vorm van hart

Een ei per dag: minder risico op hart- en vaatziekten

Uit een onderzoek dat is gehouden onder 400.000 Chinezen blijkt dat deelnemers die gemiddeld één ei per dag aten, minder risico liepen op hart- en vaatziekten. De proefpersonen die een ei per dag aten, kregen gemiddeld minder vaak een beroerte of een hartziekte in vergelijking met mensen die geen eieren aten.

Onderzoekers van de Universiteit van Peking monitorden 416,213 mensen over een periode van negen jaar. Aan het begin van het onderzoek liet 13,1% van de deelnemers weten elke dag eieren te eten en 9,1% liet weten nauwelijks of geen eieren te eten. De auteurs van het onderzoek schrijven: “Uit dit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen een matige inname van eieren (maximaal één per dag) en een mindere mate van hartziekten.”

Eieren in de vorm van hart

Minder overlijdensrisico aan hart- of vaatziekte

Uit de resultaten, die werden gepubliceerd in het magazine Heart, bleek dat deelnemers die gemiddeld een ei per dag aten, 26% minder risico liepen op een hemorragische beroerte en 28% minder risico liepen om hieraan te overlijden. Tevens nam het risico op het overlijden aan een hart- of vaatziekte af met 18%. Het risico op coronaire hartziekten liep met 12% terug bij de deelnemers die 5.32 eieren per week aten, in vergelijking met mensen die gemiddeld 2 eieren per week aten.

Gezond eetpatroon blijft belangrijkste

Professor Nita Forouhi, medewerker van het epidemiologiedepartement van de Medical Research Council van de Universiteit van Cambridge: “De boodschap van dit onderzoek is dat het eten van maximaal één ei per dag niet bijdraagt aan een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Het beste scenario is dat een ei per dag zelfs positieve effecten op de gezondheid heeft. De onderzoekers namen verschillende voedingsaspecten van de Chinese consument mee in hun analyses, maar het is wel belangrijk om te benadrukken dat er meer wordt gegeten dan alleen eieren. Gezonde en ongezonde voedingspatronen zijn altijd van het allergrootste belang.”

Op zoek naar een lekker en gezond recept met eieren? Klik hier.