Ei code

Wat betekenen de codes op eieren?

Met innovatieve technologie maken we de wereld van ons voedsel steeds transparanter. Blockchain – de technologie achter cryptomunt Bitcoin, data en andere monitortools gaan de toekomst van de pluimveesector op zijn kop zetten. Deze technologieën zorgen er op zeer korte termijn voor dat je het ei van boer tot bord kunt volgen. Tot die tijd hanteren we een andere werkwijze: alle eieren worden gemarkeerd met een eicode. Wat betekenen die codes nou precies?

Waarom gebruiken we de eicode?

Het printen van de eicode is wettelijk verplicht en moet op elk ei staan. Dit maakt de eiersector een zeer transparante sector. Hierdoor weet je als consument waar je eitje vandaan komt. Deze werkwijze gebruikt de eiersector al jaren.

Wat vertelt de eicode?

De cijferreeks geeft aan in welke omstandigheden een kip rondscharrelt. Binnen één code kunnen er wel verschillen zijn. Bijvoorbeeld onder code 2 vallen scharreleieren en rondeeleieren. Deze hebben andere regels voor dierenwelzijn. Daarnaast dient de eicode als eenvoudig controlemiddel binnen de eiersector. Alle geproduceerde eieren worden op de boerderij – dus aan de bron – voorzien van de code, mits de boerderij deelneemt aan het kwaliteitssysteem van de eiersector IKB-Ei. De letters IKB staan voor Integrale Keten Beheersing. De meeste Nederlandse eieren zijn volgens de kwaliteitseisen van IKB geproduceerd. In de Nederlandse winkels vind je uitsluitend eieren die gekeurd zijn volgens dit kwaliteitssysteem.

Hoe is de eicode opgebouwd?

De eicodes bestaan uit letters en cijfers, bijvoorbeeld 0-NL-1234567. Het eerste getal kan een 0, 1, 2 of 3 zijn en geeft aan hoe de kip leeft.

0: biologisch ei
1: vrije-uitloopei
2: scharrelei
3: koloniehuisvesting

NL staat voor Nederland en getallen na deze afkorting geven het bedrijf en de stal aan waar het ei vandaan komt. De eicodes zeggen dus niks over de houdbaarheid van een ei. Lees hier meer over hoe lang eieren houdbaar zijn.

Eicode-appCheck jouw eitje met Eicode-app!

OVONED, de brancheorganisatie voor de eiersector, heeft een eicode-app ontwikkeld waarmee je je ei gemakkelijk via je smartphone kunt traceren. Ook kan je zien of het bedrijf gecertificeerd is door IKB Ei, het kwaliteitszorgsysteem voor de productie van eieren. Daarnaast geeft de app handige algemene informatie over de Nederlandse legsector. Benieuwd waar jouw ei vandaan komt? Download de app in de App Store of Play store.