Eierdooier van een ei

Hoe legt een kip een ei? Deel 2: de eierdooier

In het eerste deel van deze serie hebben we verteld over het aantal eieren dat een hen in een jaar ligt. In dit nieuwe deel hebben we het over de vorming van de eierdooier.

In het vorige artikel las je dat de hen in ongeveer een etmaal een ei produceert. Dus, bijna één ei per dag. Het legproces begint met de eierdooier. Bij de geboorte heeft elke kip duizenden onrijpe eicellen in haar eierstok. Eén van die eicellen rijpt in zeven tot tien dagen tot dooier. Deze dooier – het eigeel – gaat van de eierstok door naar de eileider. Na 15 minuten versterkt het dooiervlies. Het klierweefsel geeft de dooier vervolgens verschillende eiwitlagen. Na enkele uren heeft de eierdooier dus een eiwitlaag.

Eierdooier van een ei

Eierdooier van een ei

 

Wat is dat draadje aan de dooier?

Dat zijn hagelsnoeren, ook wel chalaza genoemd. Dit draadje aan de dooier wordt gemaakt wanneer de eerste eiwitlaag rondom de dooier wordt gevormd. Deze zorgt ervoor dat de eierdooier aan de eierschaal vast blijft zitten. De eierdooier en het eiwit wordt vervolgens gewikkeld in sterke dunne vliezen. Waarna, vanuit de eileider, water en zouten worden toegevoegd. Soms legt een kip een ei met twee dooiers. Ook is het mogelijk dat een ei geen dooier bevat; dit gebeurt vooral bij jonge kippen. Lees hier meer over het leggen van een ei en hier over de eierdooier.

Wat is gezonder: het eiwit of de eierdooier?

Het eiwit bevat geen vet, de eierdooier – het eigeel – is rijker aan proteïne. De eidooier bevat ijzer, fosfor, kalium en magnesium en door het eten van een eidooier krijg je de volgende vitamines binnen: vitamine A, E, D, B11 (foliumzuur), B12, B6, B2 en B1. Eet dus gerust zowel het eiwit als het eigeel van een ei op!

eiwit en eigeel

eiwit en eigeel

 

Je weet nu hoelang het hele legproces van een ei duurt [deel 1: hoe legt een kip een ei] en hoe de dooier ontstaat. In deel 3 van deze serie praten we je bij over de vorming van de eierschaal.