fbpx
 

Wat staat er op jouw eierdoosje?

Sta jij ook wekelijks met een eierdoosje in je handen in de supermarkt, bij de boerderijwinkel of op de markt? De vorm is vertrouwd, maar de kleur, afbeeldingen, naam en kwaliteitsklasse verschillen vaak van elkaar. Wat staat er eigenlijk op het eierdoosje?

Informatie op een eierdoos

Het is wettelijk verplicht om informatie over eieren te vermelden op de eierdozen waar ze in verpakt zijn. Er staan verschillende gegevens op de doosjes, zoals het aantal eieren in het doosje, maar ook het type ei. Hierbij moet je denken aan scharrel-, vrije-uitloop, of biologische eitjes. Naast de inhoud en het soort ei, geeft de tekst op de eierdoos informatie over de kwaliteitsklasse, het pakstation, het gewicht en de THT (ten minste houdbaar)-datum. Daarnaast moet de verpakking voorzien zijn van de adviestekst: ‘Na aankoop koel bewaren’.

Kwaliteitsklasse

De eieren in de Nederlandse winkels zijn altijd van kwaliteitsklasse A. Dit houdt in dat ze voldoen aan de voorgeschreven kwaliteitsnormen van de Europese Unie. Voldoen eitjes hier niet aan, komen ze niet in de Nederlandse winkelschappen te liggen.

Small, medium of large: ontdek meer over de gewichtsklasse

Het gewicht van een gemiddeld ei is tussen de 60 en 65 gram. In eierdozen zitten meestal eieren uit dezelfde gewichtsklasse. Op de pakking staan de verschillende maten met het bijbehorende gewicht vermeld. Onze eieren worden in vier gewichtsklassen ingedeeld:

– S (small) minder dan 53 gram
– M (medium) van 53 tot 63 gram
– L (large) van 63 tot 73 gram
– XL (extra large) 73 gram of zwaarder

Houdbaarheid

Eieren zijn ten minste vier weken houdbaar. Op verpakking geeft de THT-datum aan tot wanneer je de eieren kunt eten. Je bewaart ze het best in de koelkast, want ze verliezen na een dag op kamertemperatuur meer versheid dan een hele week in de koelkast. Tip: doe een eenvoudige test om erachter te komen of een ei nog goed is!

En de code óp het ei?

Ook op het ei vinden we nog een code. Die cijferreeks geeft aan in welke omstandigheden een kip rondscharrelt. De eicodes bestaan uit letters en cijfers, maar wat betekenen ze precies?