fbpx
 

Wanneer passen eieren in het menu van je baby?

Wanneer mag je baby eieren? Kinderen mogen al vanaf vier maanden eieren eten. Het is zelfs verstandig om oefenhapjes met doorbakken (roer)ei toe te voegen aan het menu van jouw kleintje om allergie voor eieren te voorkomen. Dit is het advies van de Nederlandse vereniging voor Kindergeneeskunde.

Het menu van baby’s wordt tussen de leeftijd van 4 en 8 maanden uitgebreid met groentehapjes, fruit en ander vast voedsel. Als je ook oefenhapjes wilt geven met eieren, is het verstandig om geen heel of rauw ei te serveren. Een half kippenei per week is een goede manier om je baby kennis te laten maken met eieren. De bereidingswijze voor een kindje van ±6 maanden? Kook het ei 7 tot 9 minuten, prak het halve eitje en serveer eventueel met een klein stukje geprakte avocado.

Allergie voor eieren bij baby’s en jonge kinderen

Lange tijd werd er gedacht dat het beter was om producten als ei, pinda’s, soja en noten uit het menu van de allerkleinsten te schrappen, maar dit advies is achterhaald. Het Voedingscentrum geeft aan dat het voor baby’s met ernstig eczeem of een voedselallergie extra belangrijk is om vroeg te starten met kippenei en pindakaas en deze daarna minimaal één keer per week te geven. De kanttekening? Overleg altijd eerst met de behandelend arts van je kind.

Hoe werkt een allergie voor eieren?

Allergie voor kippenei komt voor bij twee procent van alle kleine kinderen. Op 4-jarige leeftijd zijn de meeste kinderen over hun kippenei-allergie heen gegroeid. Minder dan 1 procent van alle volwassenen blijft allergisch voor kippenei. Mensen met een kippenei-allergie reageren op de eiwitten die in het kippenei aanwezig zijn. Het komt zelden voor dat iemand allergisch is voor de dooier van een ei. Er zijn 4 eiwitten in eieren die allergische reactie kunnen opwekken:

  • Ovomucoïd
  • Ovalbumine
  • Ovotransfarine
  • Lysozyme

De dooier van een kippenei bevat ook eiwitten, maar deze eiwitten zijn zelden allergenen. Op de website voedselallergie.nl vind je alle informatie over een de kippenei-allergie.

Lees ook over eieren eten tijdens je zwangerschap.