ei bevrucht

Zijn eieren uit de supermarkt bevrucht?

Als een ei bevrucht is, kan daar een kuikentje uitkomen als het ei wordt uitgebroed. Kan dat ook gebeuren met eieren die je in de supermarkt koopt?

Praktisch alle eieren die voor de verkoop in supermarkten worden geproduceerd, worden gelegd door hennen die geen haan in de buurt hebben. De eieren van die hennen zijn dan ook niet bevrucht.

Uitzonderingen komen voor

Heel soms gebeurt het dat een eitje in de supermarkt wél bevrucht is. Dit overkwam Fiona Bottema uit het Drentse Yde twee jaar geleden. Zij kwarteleitjes van Albert Heijn in haar eigen broedmachine, waar na een tijd inderdaad kuikentjes uitkwamen. Dit kan: als de leghennen geboren worden en niet direct gezien wordt dat het toch om een haantje is, kan dat haantje tussen de hennen glippen en daar hennen bevruchten.

Rood puntje in mijn ei: is het bevrucht?

Het is zeldzaam, maar soms kan je een ei tegenkomen met een rood puntje in de dooier. Dit is bloed en komt in minder dan 1% van de gevallen voor. Dit rode puntje betekent niet dat het ei bevrucht is. De oorzaak is het barsten van een bloedvaatje op de eierdooier of in de wand van de eileider tijdens de vorming van het ei.
Het rode vlekje brengt geen gezondheidsrisico’s met zich mee als je het ei opeet; zo’n ei kun je dus gewoon eten. Mocht je het toch niet prettig vinden dan kun je het eenvoudig weghalen met het puntje van een mes voordat je het ei gaat bereiden.

ei bevrucht