Eieren zijn gezond

Eieren zijn gezond: geen suiker en koolhydraten, wel gezonde eiwitten

Zijn eieren gezond? Daar kunnen we kort en krachtig over zijn: ja. Eieren zitten boordevol vitamines en mineralen. En nog een pluspunt: eieren bevatten geen suiker en koolhydraten. Dit betekent dat je ze gerust kunt eten als je op dieet bent of gewoon gezond wilt eten. Hoe zit dat eigenlijk?

Eieren bevatten maar één ingrediënt: eieren. Suiker en koolhydraten zijn de grote afwezigen in de lijst met zaken waar een ei in uitblinkt. Wat ze wél bevatten: de beste eiwitten van alle voedingsmiddelen.

Hoge kwaliteit eiwitten in eieren

Eén ei bevat 6 gram eiwit, dat is zo’n 13 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. De kwaliteit van de eiwitten in eieren is zo hoog dat wetenschappers eieren vaak gebruiken als de standaard om eiwitten in andere voedingsmiddelen te meten.

Voordelen van eiwitten in eieren

Het eiwit in eieren helpt bij de spieropbouw en het herstel van je spieren na inspanning. Ook helpt het je om je langer vol te voelen en energieker te blijven. Dit kan bijdragen aan het hebben én houden van een gezond gewicht. Het eten van eieren tijdens het ontbijt reduceert het hongergevoel later op de dag. Ook zorgt het ervoor dat je tijdens de lunch en de rest van de dag minder behoefte hebt aan veel calorieën. Het eiwit in eieren zorgt daarnaast voor gestage en aanhoudende energie. Dat komt omdat eiwitten geen piek in je bloedsuiker- of insulinewaarden veroorzaken. Die pieken leiden tot een ‘energiecrash’ als de waarden weer dalen.

Eieren passen dus prima in een evenwichtig en gezond voedingspatroon en je mag er gerust meer dan twee of drie per week

Eieren zijn gezond