Eieren in de koelkast

Eieren bewaren: moet dat in de koelkast of buiten de koelkast?

In de supermarkt vind je eieren niet in het koelvak, maar gewoon in het schap. Bij veel consumenten roept dat de vraag op waar ze thuis de eieren moeten bewaren: in of buiten de koelkast? Wij zochten het uit!

Eieren bewaar je thuis het beste in de koelkast, ook al vind je de dozen met eieren in de winkel vaak buiten de koeling. De koude temperatuur houdt de eieren langer vers en remt de groei van schadelijke bacteriën. Ziekmakers als salmonella krijgen zo minder kans. Die bacteriën vindt men bij hoge uitzondering in rauwe eieren. Zijn het eiwit en het eigeel goed gestold na verhitten? Dan weet je zeker dat alle schadelijke bacteriën uitgeschakeld zijn.

Eieren in de koelkast

Slimme bewaartips

Er zijn meer slimme bewaartips om eieren langer vers en lekker te houden. Kies ervoor om de eieren in de doos te bewaren in plaats van het plastic rekje in de deur van de koelkast. De eieren drogen zo minder snel uit. Zorg er ook voor dat de temperatuur van de koelkast tussen de 3 °C en 4 °C is ingesteld. Deze tempratuur remt de groei van bacteriën en schimmels: dat is niet alleen goed voor eieren, maar voor alle voedselwaren die in de koelkast worden bewaard. Deze temperatuur wordt aangeraden door het Voedingscentrum en gaat voedselverspilling tegen. De laatste tip? Bewaar je eieren met de punt naar beneden, zo blijven de dooier en het luchtzakje op hun plek. Benieuwd hoe lang je eieren kunt bewaren. Klik hier.

In het winkelschap

Waarom worden eieren in de supermarkt of winkel niet gekoeld bewaard? Omdat eieren gevoelig zijn voor temperatuurverschillen. Als de eieren in de supermarkt in de koeling staan en de consument ze daarna in een boodschappentas mee naar huis neemt, treedt er in korte tijd een temperatuurverschil op. Dat veroorzaakt condensvorming: als het ei vochtig wordt, kunnen bacteriën sneller groeien. Geen zorgen, de schaal beschermt het ei tegen invloeden van buitenaf, zoals vocht, vuil en schadelijke bacteriën.

 

Genoeg gelezen, tijd voor een eitje? Duik de keuken in en tover die eieren maar tevoorschijn (uit de koelkast!): deze makkelijke eierwraps zijn lekker als lunch, avondeten of snack.