eieren invriezen

Kun je eieren invriezen?

Als je meer eieren hebt dan je binnen een paar weken na aankoop kunt opeten, kun je ze invriezen. Hoe doe je dat?

Om eieren in te kunnen vriezen, moet je ze wel uit de schaal halen. Doe je dat niet, dan zetten de eieren uit, waardoor de schaal zal breken. Vries alleen schone en verse eieren in.

Hele rauwe eieren invriezen

Klop de eieren totdat de eiwitten en de dooiers goed gemengd zijn. Giet het mengsel in een diepvriesdoos die je goed kunt afsluiten. Plaats een label op de doos met de hoeveelheid eieren en de datum.

Eiwitten invriezen

Breek de eieren en scheid ze, een voor een. Zorg ervoor dat er geen eigeel in het eiwit komt. Doe de eiwitten in een diepvriesdoos die je goed kunt afsluiten. Zet op de doos hoeveel eiwitten erin zitten en op welke datum je ze hebt ingevroren.

Tip: vries de eiwitten eerst in een tray voor ijsblokjes. Doe ze daarna in een diepvriesdoos. Dit maakt het makkelijker om ze te ontdooien en om aangepaste hoeveelheden te gebruiken.

Eierdooiers invriezen

Als je eierdooiers rauw invriest, worden ze zo geleiachtig dat je ze na het ontdooien niet meer kunt gebruiken. Omdat dit proces te vertragen, hebben de dooiers een speciale behandeling nodig. Meng een 1/8 theelepel zout of 1,5 theelepel suiker met vier dooiers. Vervolgens label je de diepvriesdoos weer met de hoeveelheid dooiers, de datum en of je er zout of suiker in hebt gedaan. Dooiers met zout kun je gebruiken voor hoofdgerechten, dooiers met suiker gebruik je om te bakken of voor toetjes.

Hardgekookte eieren invriezen

Je kunt hardgekookte eierdooiers invriezen om ze later te gebruiken voor toppings of garnering. Leg de rauwe eierdooiers in een pan en voeg water toe tot ze ruim een centimeter onder staan. Dek af en breng aan de kook. Haal de pan van het vuur en laat de dooiers zo’n 12 minuten in het hete water liggen. Haal de dooiers er vervolgens met een schuimspaan uit, spoel ze af en plaats ze in een diepvriesdoos in de vriezer.
Hardgekookte eiwitten invriezen is niet handig: ze worden er waterig door en zijn moeilijk te gebruiken.

Bevroren eieren gebruiken

Je kunt eieren tot een jaar lang bevroren houden. Als je ze wilt gebruiken, laat je ze ’s nachts in de koelkast ontdooien of voor je ze wilt gebruiken onder koud stromend water. Gebruik eierdooiers of hele eieren direct als ze ontdooid zijn. Ontdooide eiwitten kun je beter opkloppen als ze nog een half uur op kamertemperatuur gehouden worden. Gebruik ontdooide eieren alleen in gerechten die goed verhit worden.

eieren invriezen