Een gepasteuriseerd ei

Eieren pasteuriseren: hoe doe je dat en waarom?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: gepasteuriseerde eieren. Je kent de term pasteuriseren misschien wel van de melk die je uit het supermarktschap haalt. Wat is pasteuriseren eigenlijk en hoe doe je dat met eieren?

Sommige recepten vragen om het gebruik van rauwe eieren. Denk bijvoorbeeld aan zelfgemaakte mayonaise of eierpunch. Alhoewel het risico op salmonella in Nederlandse eieren minimaal is dankzij strenge en regelmatige controles, is het toch een goed idee om je rauwe eieren te pasteuriseren als je ze in een dergelijk recept wilt gebruiken.

Wat is pasteuriseren?

Pasteuriseren is een manier om producten kort te verhitten, waardoor bacteriën in het product sterk verminderd worden tot niveaus waarop ze niet schadelijk zijn als je het product consumeert. Het voordeel van pasteuriseren is dat de smaak van het product behouden blijft. Je kent vast de lang houdbare melk uit de supermarkt. Deze melk is gesteriliseerd, een techniek die er ook voor zorgt dat bacteriën niet overleven, maar waardoor de smaak ook net iets anders wordt dan die van gepasteuriseerde melk. De term pasteuriseren komt van de uitvinder van de techniek, Louis Pasteur. De techniek bestaat al ruim 150 jaar.

Hoe pasteuriseer je eieren?

Rauwe eieren kunnen bacteriën bevatten die schadelijk zijn. Door de eieren te pasteuriseren, verminder je de hoeveelheid bacteriën aanzienlijk, waardoor je de eieren veilig kunt gebruiken in recepten die om rauwe eieren vragen. Eieren pasteuriseren is gemakkelijk en duurt niet lang.

  1. Laat de eieren die je wilt pasteuriseren eerst op kamertemperatuur komen. Leg ze dan voorzichtig in een pan met koel water. Om de temperatuur exact af te kunnen meten, gebruik je een digitale thermometer die je in de pan hangt. Het onderste puntje van de thermometer moet in het water hangen.
  2. Verhit het water nu langzaam tot 60 graden. Zorg ervoor dat het water niet boven de 61 graden komt; dit kan ervoor zorgen dat je het ei bijna kookt, zonder dat het in de gaten hebt. Houd de eieren 3 minuten lang op 60 graden. Als je grote eieren hebt, zorg er dan voor dat ze 5 minuten op 60 graden blijven.
  3. Haal de eieren na 3 of 5 minuten uit de pan en spoel ze vervolgens af totdat ze weer op kamertempratuur zijn. Je kunt de eieren ook in een schaal met ijswater leggen om ze op kamertemperatuur te krijgen. Je gebruikt koud water, zodat het ei niet alsnog gekookt wordt. Je kunt ze vervolgens direct gebruiken of in de koelkast leggen. Gebruik ze dan binnen een week.

 

Een gepasteuriseerd ei

Wil je het eens zelf proberen? Dat kan! Bijvoorbeeld voorafgaand aan het maken van deze supersnelle mayonaise in 1 minuutje.