Eieren scheiden

Eieren scheiden, hoe doe je dat?

Als je graag bakt, dan kom je vaak recepten tegen waarin staat dat je eieren moet scheiden. Dat lijkt misschien ingewikkeld, maar het valt reuze mee. We leggen je de makkelijkste manieren uit om je eieren perfect te scheiden.

Het is het makkelijkst om eieren te scheiden als ze koud zijn, dus begin direct nadat je ze uit de koelkast hebt gehaald. Als je de eieren gaat scheiden, is het belangrijk om te onthouden dat er vaak geen drupje eigeel in het eiwit mag komen. Als je de eiwitten namelijk op wilt kloppen, zorgt eigeel ervoor dat dit minder goed gebeurt vanwege het vet dat het bevat.

Scheiden met de eierschaal

In tv-programma’s zie je koks vaak sierlijk hun eieren scheiden in de eierschalen. Door met een paar dingen rekening te houden, kan jij dit ook.

Als je het ei wilt breken, doe dit dan niet op de rand van een schaal. De kans bestaat dan namelijk dat er eigeel bij het eiwit komt omdat de schaal naar binnen breekt. Tik het midden van het koude ei op een platte ondergrond, zoals een schoon aanrecht. Hou het ei boven een schaal, met de gebroken kant naar boven en trek de twee helften voorzichtig uit elkaar. Houd hierbij de brede kant van het ei wat lager dan de puntige kant. Als de twee helften loskomen van elkaar, komt de dooier op deze manier in de brede kant van het ei terecht. Giet dan zo’n drie keer de dooier van schaal naar schaal, terwijl je het eiwit over de randen in de schaal laat lopen. Doe de dooier in een andere schaal als het meeste eiwit ervan gescheiden is.

Lege schone plastic fles

Heb je veel eieren te scheiden? Dan kun je ook een lege schone plastic fles gebruiken. Benieuwd hoe dat werkt? Bekijk de video.

 

Hulpmiddelen

Er zijn genoeg slimme hulpmiddelen die je helpen om je eieren te scheiden. Er zijn bijvoorbeeld eierscheiders te koop of je kunt een schuimspaan met gaatjes gebruiken. Door het ei hierop te breken en de spaan zachtjes heen en weer te bewegen boven een schaaltje, scheid je je eiwitten makkelijk en knoeivrij.

Eieren scheiden