Eieren in het dieet van (top)sporters

Passen eieren in het dieet van een (top)sporter?

Eieren worden geprezen als bron van eiwit en verguisd om de fabels rondom cholesterol: terwijl eieren supergezond zijn, maken diverse verzinsels het behoorlijk lastig om de gezonde voordelen van eieren te achterhalen. Gelukkig vind je op onze website antwoorden op jouw vragen over het ei. In dit artikel zoomen we in op de vraag: passen eieren in het dieet van een topsporter?

De eiwitbehoefte voor sporters is een hot item. Gelukkig zijn sportwetenschappers het – in de kern – vaak eens: de eiwitbehoefte van sporters is groter dan van niet-sporters. Eiwit is een essentiële voedingsstof die nodig is voor de opbouw van lichaamseigen eiwitten. Voor optimaal spierherstel en spiergroei heb je voldoende eiwitten nodig. De meeste sporters voegen daarom aan hun dagelijkse voedingspatroon extra eiwitten toe. Dit is nodig om de natuurlijke spierschade als gevolg van intensieve inspanning op microniveau te herstellen.

Eieren zijn een relatief goedkope bron van eiwit en bevatten maar liefst 18 verschillende aminozuren, waarvan er negen essentieel zijn. Deze negen worden namelijk niet door het lichaam aangemaakt en moeten we daarom via voeding binnenkrijgen. Sommige aminozuren kunnen in minimale mate als een energiebron gebruikt worden tijdens inspanning. Wat te denken van mineralen? Twee rauwe dooiers leveren maar liefst 35% van de dagelijkse hoeveelheid aan selenium op.

Bron van vitamine B

Eieren zijn een geweldige bron van vitamine B1, B2 (riboflavine), B6 en B12. Eieren bevatten ook veel choline, een ‘vitamine-achtige’ essentiële voedingsstof die soms door atleten wordt gebruikt om vermoeidheid in duursporten uit te stellen.

Het is dus niet gek dat je veel eieren in de koelkast van een topsporter vindt. Maar atleten en topsporters hebben geen zin om iedere dag roerei te eten, wat eten ze dan? Wij hebben drie recepten voor je verzameld die dienen als smakelijk prestatievoedsel: ontbijt-burrito, als lunch een grote caesarsalade en ’s avonds een heerlijke spinaziewrap met feta.