Eieren in producten

Waarom wordt in zoveel voedingsmiddelen ei verwerkt?

De lijst met voedingsmiddelen waar ei in zit is oneindig lang. Van bouillon tot pasta en van quiche tot donut. Wanneer je alle producten waar ei in verwerkt zit, uit de supermarkt haalt, tref je veel lege schappen aan. Waarom wordt in zoveel voedingsmiddelen ei verwerkt?

Volgens de stichting Voedselallergie komt allergie voor kippenei bij slechts 2% van alle kleine kinderen voor. Op 4-jarige leeftijd groeien de meeste kinderen gelukkig over hun kippenei-allergie heen: dat betekent dat minder dan 1% van alle volwassenen allergisch blijft voor kippenei. Hier vind je meer informatie over de symptomen van een kippenei-allergie en hoe je deze allergie herkent. De producten waar eieren in zijn verwerkt, zijn dus voor een kleine groep uitgesloten, maar worden door een grote groep van de bevolking dagelijks gegeten. Dat is maar goed ook! Want eieren zitten vol met vitaminen, mineralen en eiwitten. Ze vormen een bron van vitamine A, vitamine B2 en foliumzuur. Een ei bevat verschillende mineralen, zoals fosfor, seleen, ijzer en zink. Een ei is superfood!

De veelzijdigheid van het ei

Een ei heeft een veelzijdig karakter: ze zijn verwerkt in zoete, zoute, warme of koude gerechten. Soms spelen ze de hoofdrol in jouw maaltijd en een andere keer een bijrol in jouw sauzen. Als eieren verhit worden, worden eiwit en dooier hard. Vooral de dooier is geschikt als bindmiddel en geeft een smeuïge consistentie aan jouw sauzen of soepen. Na deze toepassing van het ei mag het gerecht niet meer aan de kook worden gebracht, want dan stolt de dooier en verliest het zijn bindvermogen.

De luchtigheid van een ei

Geklopt eiwit heeft een hele andere functie: als je eiwit met de garde of mixer opklopt, ontstaat er een stevig schuim dat erg luchtig is. Het eiwit wordt alleen stijf als het geen spoortje eigeel meer bevat. Veel desserts, koekjes en taarten bevatten enkel eiwit. Ontdek hier de magie van het ei.

Meer eieren dan je denkt

Denk jij dat er ei zit in chocolade, bouillon of ijs? Jazeker! En ook dressing, paneermeel, kroepkoek, snoep en zelfs Turks fruit bevatten ei. Eieren zijn dus verwerkt in heel veel soorten levensmiddelen, maar ook in shampoos, lotions, crèmes en medicijnen en vaccinaties. Wij hebben een overzicht met heerlijke eierrecepten voor je samengesteld: doe inspiratie op!