Eieren en zuivelproducten

Is een ei een zuivelproduct?

Zuivel en eieren worden vaak in één adem genoemd. Consumenten verwachten soms dat ei ook tot de voedselcategorie ‘zuivel’ behoort, maar is een ei wel een zuivelproduct?

Nee, eieren behoren niet tot de categorie ‘zuivel’. Een product wordt als zuivelproduct gecategoriseerd wanneer het uit (rauwe) melk bestaat.

The Big 4

Melk, kaas, eieren en boter. Voor veel mensen zijn ze onafscheidelijk en horen ze – niet alleen door het spelletje ‘boter, kaas & eieren’ – bij elkaar. In de actiefolders van de supermarkten staan ze vaak samen afgebeeld en de route in een winkel brengt de vier producten ook vaak samen. Toch is een ei geen zuivelproduct.

Niet alleen eieren, maar ook mayonaise wordt vaak geschaard onder de categorie ‘zuivel’. Maar ook voor dit product geldt hetzelfde: er zit geen druppel melk in verwerkt. Mayonaise wordt namelijk gemaakt van eigeel, olie en een beetje azijn.

 

Bron van eiwit

Eieren zijn natuurlijk de eerste producten waar je aan denkt bij eiwitten. Niet gek, want met zes gram eiwit per hardgekookt eitje is het een eiwitrijk tussendoortje. Ook zuivelproducten bevatten vaak veel eiwitten, denk aan kwark, yoghurt of melk. Dat is misschien de oorzaak van de verwarring over ‘zuivel’. Waarom zijn eiwitten belangrijk voor ons lichaam? Dat lees je in dit artikel.