Kun je eieren eten tijdens je zwangerschap?

Er is al veel over gezegd en geschreven: is het voor zwangere vrouwen riskant om eieren te eten? We zochten uit of jij – als zwangere dame – negen maanden kan blijven genieten van een lekker eitje.

Gekookte en gebakken eieren zijn supergezond voor jou en je toekomstige kindje. Eieren zitten bomvol vitaminen en mineralen, zoals choline, ijzer, foliumzuur en de vitamines B2, B12, E en D. Al deze gezonde vitaminen en mineralen zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van jouw baby. Lees hier hoe gezond eieren precies zijn!

Eet geen rauwe eieren

Het eten van rauwe eieren wordt sterk afgeraden, omdat de kans op een Salmonellabesmetting op de loer ligt – al is dit tegenwoordig nauwelijks nog het geval-. Hetzelfde geldt voor producten die met rauwe eieren bereid zijn, zoals chocolademousse, slagroom en tiramisu. Gelukkig blijven er nog heel veel lekkere ei-varianten over om van te genieten tijdens jouw zwangerschap.

Hoe bereid jij je eitje tijdens jouw zwangerschap?

Gebruik lekkere verse eieren, want dat vermindert de kans op bacteriën. Zorg er daarnaast voor dat de eieren die je eet voldoende verhit zijn. Vermijd rauw ei, zacht gekookt ei, gepocheerd ei of een spiegelei met zachte dooier. Kies voor doorgebakken roerei, een hard gekookt ei, omelet, quiche of hartige taart. Inspiratie nodig? We hebben een paar mooie eiergerechten voor jou op een rijtje gezet!

#1 Bananen-haverpannenkoekjes

Deze heerlijke en gezonde ontbijtpannenkoekjes maak je met haver in plaats van bloem. Ze hebben een lichte en luchtige textuur. Ideaal om je dag mee te beginnen. Hier vind je het recept.

#2 Makkelijke eierwraps

Met dit makkelijke en lekkere ontbijt- of lunchgerecht doe je volwassenen én kinderen een plezier. Het is ook perfect om mee te nemen als er geen tijd is om thuis te eten. Hier vind je het recept.

#3 Sandwich met ei, hummus en avocado

Deze sandwich is perfect als ontbijt of lunch. Gemakkelijk te maken en hartstikke gezond voor jou en je kindje. Hier vind je het recept.

Een fijne en gezonde zwangerschap

Als je twijfelt over het eten van eieren tijdens jouw zwangerschap, in dit artikel van Ouders van Nu lees je meer over de risico’s van het eten van rauwe eieren, uitgelegd door een voedingsdeskundige. Heb je andere vragen over jouw zwangerschap, raadpleeg dan jouw huisarts of verloskundige.