Eierschalen

Eierschalen: net zo veelzijdig als eieren

Eieren zelf zijn niet alleen lekker, gezond en veelzijdig, ook met eierschalen kan je allerlei nuttige en leuke dingen doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van gebruik in de tuin? Lees hier waar een eierschaal eigenlijk uit bestaat en wat je allemaal met eierschalen kunt doen.

Ongeveer 9 tot 12% van het gewicht van een ei komt van de eierschaal, afhankelijk van de grootte van het ei. De schaal is de eerste verdedigingslinie van het ei tegen bacteriën en bestaat grotendeels uit calciumcarbonaat (zo’n 94%), en kleine hoeveelheden magnesiumcarbonaat, calciumfosfaat en ander organisch materiaal, zoals eiwitten.

Sterke schaal

De sterkte van de eierschaal wordt beïnvloed door de vitaminen en mineralen in het voer van de hen, met name calcium, fosfor, mangaan en vitamine D. Als het voer bijvoorbeeld niet genoeg calcium bevat, zal de hen een ei leggen met een dunne of zachte schaal, of zelfs een ei dat helemaal geen schaal heeft.

Hoe ouder de hen, hoe dunner de schaal

De dikte van de schaal heeft ook te maken met de leeftijd van de hen. Naarmate de hen ouder wordt, wordt het ei dat ze legt groter. Dezelfde hoeveelheid schaal die een kleiner ei bedekt, moet dan een groter ei bedekken, waardoor de schaal dunner wordt.

Beschermlaag

De oppervlakte van een eierschaal bestaat uit 7.000 tot 17.000 kleine poriën. De meeste zitten bij het stompe eind. Naarmate het ei ouder wordt, zorgen die kleine gaatjes ervoor dat vocht en koolstofdioxide het ei uit gaan en lucht erin komt. De eierschaal is bedekt met een beschermlaag die over de poriën heen ligt. De laag helpt om de versheid van het ei te behouden en om microbiële besmetting te voorkomen.

Wat kun je allemaal doen met eierschalen?

 

Eierschalen als compost

Eierschalen zijn bijna net zo veelzijdig als eieren zelf. Als je een eitje tikt, gooi de eierschaal vaak weg. Dit hoeft helemaal niet. Je kunt de eierschalen ook prima gebruiken als compost in de tuin. Bewaar ze een gooi de vermalen eierschalen in een compostvat waarvan je de inhoud later kunt gebruiken om je planten of moestuin te bemesten. Omdat eierschalen veel calcium bevatten, kun je ze ook los als bemester gebruiken. Vermaal ze en stop ze in het gat dat je graaft voor je er een plantje in zet of leg ze onderin een bloempot voor je de aarde erin doet.

Eierschalen

Eierschalen tegen katten

Heb je vaak last van ongenode gasten in je tuin, zoals katten? Dan helpt het om eierschalen in je tuin te leggen. Katten houden niet van de scherpe randjes van de schalen. Er wordt vaak beweerd dat eierschalen ook slakken tegenhouden, maar de meningen hierover zijn verdeeld, zoals blijkt uit dit grappige experiment.

Wil je weten wat je nog meer met eieren kunt doen in de tuin? Bekijk dan dit filmpje: