Update vogelgriep

Hoe legt een kip een ei?

Hoe legt een kip een ei? In deze driedelige serie krijg je een lesje biologie over het legproces van een ei: van schaal tot dooier. Wist je bijvoorbeeld dat een kip bijna ieder etmaal een ei legt? Dat zijn gemiddeld 305 eieren per jaar. Het aantal eieren dat per week wordt gelegd is afhankelijk van het ras, de leeftijd van de hen en de voeding. Hoe werkt dat precies?

Wanneer hennen 4 tot 5 maanden oud zijn, kunnen ze eieren leggen. De hen maakt het – biologisch gezien – eenvoudig voor ons: een kip heeft namelijk maar één eierstok, waarop de rijpende eicellen slechts 1 voor 1 de eisprong doormaken. Het maximale aantal eieren dat een kip kan leggen, is gelijk aan het aantal eicellen dat bij de geboorte in de eierstok zit. De eisprong van een rijpe eicel vindt 7 à 9 uur na het invallen van de duisternis plaats. Omdat in de winter de dagen korter zijn, loopt de eierproductie iets terug. Met behulp van verlichting wordt de eierproductie in deze periode op peil gehouden. De eieren van een hen hoeven niet bevrucht te zijn om gelegd te worden. Lees hier meer over het leggen van een ei.

Oude hennen vs. jonge hennen

Wanneer de kip eenmaal eieren legt, zal ze dit de rest van haar leven blijven doen. De leeftijd van de kip heeft een grote invloed op de hoeveelheid en de grootte van de eieren die ze legt. In het eerste levensjaar legt een kip de meeste eieren. Daarna daalt het aantal eieren per jaar met zo’n twintig procent. Dus hoe jonger de kip is, hoe meer eieren ze legt!

Je weet nu meer over het aantal eieren dat een hen legt en hoe lang het gehele legproces duurt, in het tweede artikel in deze reeks gaan we helemaal terug naar de start van het legproces: de eidooier!

Benieuwd welke vitamines verstopt zitten in eieren? Klik hier.