Formaten van eieren

Waarom verschillen eieren van formaat?

Op de markt, in het winkelschap óf bij de boer: op veel plekken waar je eieren kunt kopen, is er de mogelijkheid om voor een bepaald formaat te kiezen: kleine, middelgrote of grote eieren. Hoe komt het eigenlijk dat eieren verschillen in formaat? En heeft de grootte van een ei invloed op de smaak?

Eieren in alle formaten

Een gemiddeld ei van een kip weegt rond de 66 gram. Het zwaarste Nederlandse kippenei ooit woog 215 gram. De leeftijd van de hen heeft invloed op de grootte van het ei. Ofwel:
hoe jonger de kip, hoe kleiner het ei. Het allereerste ei van een jonge hen is dan ook erg klein. De productie van eieren bij een hen is in het eerste levensjaar dan weer wel het
grootst. Naarmate de hennen ouder worden, leggen zij steeds minder eieren, maar wordt het formaat van de eieren juist groter.

Formaten van eieren

Hoe wordt het formaat van de eieren geclassificeerd bij de verkoop?
S – ei van minder dan 53 gram
M – ei van 53 – 63 gram
L  – ei van 63 – 73 gram
XL – ei van 73 gram of meer

We vertelden je eerder dat de smaak van een ei hetzelfde is bij een witte of een bruine kleur. Hetzelfde geldt voor het formaat: of een ei nu erg klein is of juist extra groot, het
formaat heeft geen invloed op de smaak van een ei. De gezondheid van de hen, de leefomgeving en de voeding hebben wél invloed op de smaak. Benieuwd of de kleur van het ei iets zegt over de smaak? Klik hier.

Formaten van eieren

Recepten

Van S tot XL-formaat: de meeste recepten zijn gebaseerd op eieren van een gemiddeld formaat. Bekijk hier ons zeer gevarieerde aanbod aan mooie gerechten. Van bananen-haverpannenkoekjes en crunchy-muffins tot caprese eitjes uit de oven en een romige pasta carbonara. Voor jong en oud, voor ieder wat wils.