Gaatje in eieren

Gaatje prikken in je ei: is dat nodig?

De een doet het wel en de ander niet: een gaatje prikken in een ei voordat het in de pan met kokend water gaat. Er bestaan zelf speciale eierprikkers om een klein gaatje in de eierschil te prikken. Maar is het noodzakelijk?

Aan de onderkant, de bolle kant, van een ei zit de luchtkamer. Wanneer je een ei kookt, wordt de lucht in die kamer warm en zet uit. Het kan voor scheuren in de eierschaal zorgen. Wanneer je aan de onderkant van het ei een gaatje prikt is de kans op barsten een stuk kleiner. Dat gaatje heeft dus wel degelijk nut!

Het oog wil ook wat

Prik je geen gaatje, kan de lucht niet weg. De lucht verlaat het ei pas nadat het eiwit gestold is. Door die luchtkamer krijgt het gekookte ei een platte onderkant. Wil je mooie, ronde eieren? Prik dan zeker een gaatje.

Laten schrikken of een gaatje?

Het ei pellen gaat beter wanneer je het laat schrikken, maar geldt dat ook wanneer je er een gaatje in prikt? Hiervoor is geen wetenschappelijk bewijs.

Gebruik een eierprikker

Het is duidelijk. Het prikken van een gaatje in een ei heeft nut. Hoe je dat doet? De eenvoudigste manier is het gebruik van een speciale eierprikker. Deze speciale prikkers kun je in verschillende formaten en kleuren kopen. Maar je kunt natuurlijk ook een gaatje prikken met een naald of veiligheidsspeld.

Klik hier voor meer feitjes over eieren.