Groen ei? Geen probleem

Groen ei

Groen ei? Geen probleem


Je kent het vast wel: als je een ei te lang kookt, kan het gebeuren dat er een groene kleur rondom het eigeel te zien is. Hoe komt dat?

Een groen, hardgekookt ei ziet er misschien niet zo smakelijk uit, maar kan absoluut geen kwaad. De groene kleur is het resultaat van een chemische reactie tussen de zwavel in het eiwit en het ijzer in de dooier. Die chemische reactie vindt plaats als de eitjes te lang of op een te hoge temperatuur zijn gekookt.

Hoe zorg je ervoor dat je gekookte eieren niet groen worden?

Geen fan van een groen randje om je eidooier? Zorg er dan voor dat je je eieren maakt in heet water, dat dus niet kookt.

  • Leg de eieren in een pan;
  • Giet er koud water overheen totdat ze net onder staan;
  • Breng het geheel aan de kook;
  • Haal ze van het vuur als her water kookt;
  • Laat ze zo’n 10 minuten in de pan liggen.

Als je ze vervolgens onmiddellijk na het koken onder koud water koelt (‘laat schrikken’), minimaliseer je de kans op een groene dooier.

Bovenstaande methode zorgt voor lekkere eitjes die niet rubberachtig aanvoelen. De kans op barsten is minimaal.

Natuurlijk kan je je eitjes ook bereiden in water dat net kookt. Je kunt de eieren zelfs in al kokend water leggen om ze te koken.

Groen roerei

Ook roerei kan groen worden. Dit gebeurt als je een gietijzeren pan gebruikt. Ook hier geldt: de groene kleur kan geen kwaad. De chemische reactie die hier verantwoordelijk is voor de groene kleur, vindt plaats tussen het ijzer in de pan en het zwavel in de eiwitten.

Hoe lang kook je een ei?

De kooktijd van een is afhankelijk van hoe je je ei het liefste eet. Hou je van zachtgekookt? Hou dan een kooktijd tussen de 4 en 6 minuten aan. Meer een fan van hardgekookt? Dan is een kooktijd tussen de 7 en 10 minuten ideaal.

Nu je de kunst van het eieren koken onder de knie hebt, lees dan ook eens hoe je ze het beste kunt pellen

Groen ei

Benieuwd naar de weg van het ei? Klik dan hier