Hoe bewaar je eieren?


Als eieren op de goede manier worden bewaard, blijven ze tot zo’n 28 tot 35 dagen na de verpakdatum goed. Maar wat is eigenlijk de beste manier om eieren te bewaren? Moeten ze nu wel of niet in de koelkast?

Eieren bewaar je altijd in de koelkast op 4 graden. Zo blijven ze zo lang mogelijk goed en krijgen bacteriën geen kans.

Bewaar eieren in de originele verpakking

Bewaar de eieren gewoon in de originele verpakking. Waarom? Allereerst omdat de kartonnen verpakking de eieren beschermt tegen breken en uitdrogen. Ook voorkomt de verpakking dat de eieren de sterke geuren en smaken van andere voedingsmiddelen in je koelkast absorberen. Dat kan, want in eierschalen zitten duizenden kleine poriën. Daarnaast staat op de verpakking ook de houdbaarheidsdatum van de eieren. Handig, want zo weet je zeker dat je altijd verse eieren serveert.

Bewaar eieren niet in de koelkastdeur

Je kent ze wel: die gaten in de koelkastdeur waar je eieren na inkoop in kunt zetten. Dat ziet er heel gezellig uit, maar je kunt ze toch echt het beste negeren. Bewaar eieren niet in de deur van de koelkast, maar in de koelkast zelf. Op deze manier blijven de eieren altijd op dezelfde koude temperatuur, waardoor bacteriën minder kans krijgen.

Hoe lang kun je eieren bewaren?

  • Verse eieren in de schaal: voor de houdbaarheidsdatum verstreken is (vier weken na de leg);
  • Dooiers of eiwit: 2 tot 4 dagen;
  • Hardgekookte eieren: maximaal een week;
  • Gerechten met eieren: 3 tot 4 dagen.

 

Eieren bewaren

Ook zo’n zin in een eitje? Kijk hier voor lekkere eierrecepten. Of ben je benieuwd hoe kippen leven? Bekijk dan eens deze pagina.