Hoe kook je het perfecte ei?

Zacht, halfzacht of hardgekookt: hoe eet jij het liefst jouw gekookte ei? Een ei koken lijkt zo eenvoudig maar het kan heel nauw luisteren. Het is altijd maar weer een gok of je ei is zoals je wilde. Hoe kook je het perfect ei? De redactie van Altijd weer voor een ei zocht het voor je uit. Dit zijn de belangrijkste bevindingen!

Kooktijden voor eieren

De belangrijkste les na een rondje kookboeken en artikelen? Pas de kooktijd van jouw ei aan op de grootte van het ei en de tempratuur van het water. De redactie is de keuken in gedoken en dit zijn de verschillende kooktijden die wij uitgebreid hebben getest.

Koud water

Dit zijn de kooktijden van een middelgroot ei vanaf het moment dat het water kookt:
3 tot 4 minuten koken: zacht
5 tot 6 minuten koken: halfzacht
7 tot 8 minuten koken: hard

Kokend water

Dit zijn de kooktijden van een middelgroot ei in kokend water:
3 tot 4 minuten koken: zacht
5 tot 6 minuten koken: halfzacht
8 tot 10 minuten koken: hard

Houd er wel rekening mee dat je kleine(re) eieren een minuut korter kookt en grote tot extra grote eieren 1 tot 2 minuten langer in het kokende water laat. Verse eieren en eieren die rechtstreeks uit de koelkast komen, moeten ook een minuut extra in kokend water. Vind je dit moeilijk om te onthouden? Een eierwekker met kleurenindicatie is een handig keukenhulpje voor jou.

Het ei laten schrikken

Hoe nu verder: moet je een ei nu wél of niet laten schrikken? Om ervoor te zorgen dat je je eitje gemakkelijk kunt pellen en om de ‘garing’ verder te stoppen, houd je het ei na het koken zo’n 15 seconden onder koud stromend water. Dit wordt dus ook wel ‘laten schrikken’ genoemd. Hoe kouder het water, hoe makkelijker het pellen gaat. De kou zorgt ervoor dat het eiwit iets samentrekt in de schaal, waardoor de schaal er makkelijker afkomt. Je kunt het ei ook pellen onder het koude water.

Toast & boter

Tijd om van dat heerlijke eitje te genieten! Op een (maïs)cracker, boterham of zo uit de eierschaal. Geniet van jouw perfecte eitje!