Eieren pocheren

Hoe pocheer je een ei?

Een ei pocheren is niet moeilijk, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht. Met een beetje oefening en de goede techniek tover je met gemak een mooi gepocheerd ei op tafel. 

De meeste pocheerpogingen mislukken omdat de eiwitten niet mooi en stevig rond, maar dun en slierterig worden. Volg je deze instructies, dan zal je gepocheerde ei wél elke keer lukken.

Wat heb je nodig om gepocheerde eieren te maken:

  • Pan (ruim genoeg om de eieren goed te laten bewegen)
  • Water
  • Schuimspaan
  • Azijn
  • Twee eieren (hoe verser hoe beter)

 

Stap 1: water koken en eieren breken

Breng het water aan de kook en voeg een eetlepel azijn toe. Breek intussen de eieren elk in een kleine beker, zodat ze meteen het water in kunnen als dat de juiste temperatuur heeft. Eieren pocheren gebeurt snel, dus zorg ervoor dat je zelf ook snel bent.

Stap 2: de eieren het water in

Als het water kookt, draai je het vuur terug totdat het zachtjes pruttelt. Houd het schaaltje met het ei erin in het water en laat dat het ei eventjes koken voordat je het ei in het water laat glijden. Dit voorkomt slierterig eiwit. Doe hetzelfde met het tweede ei en probeer in de gaten te houden welk ei als eerste in de pan ging. Dat moet er ook als eerste weer uit.

Stap 3: de eieren het water uit

Gebruik de schuimspaan om het water rustig te laten bewegen terwijl de eieren koken. Haal de eieren na 3 minuten uit het water als je ze zacht wilt. Haal ze er na vijf minuten uit als je steviger eigeel wilt. Gebruik je schuimspaan om de eieren uit het water te halen. Probeer zoveel mogelijk water van de eieren af te halen. Ze moeten een klein beetje wiebelen als je de spaan beweegt. Plaats het gepocheerde ei op een keukenpapiertje en bestrooi met zout en peper.

Stap 4: de eieren pocheren voor meerdere mensen

Deze stap is optioneel. Geen stress als je eieren moet pocheren voor veel mensen. Gepocheerde eieren kunnen tot een uur in een ijsbadje hun vorm behouden. Als je de eieren gaat serveren, leg ze dan zo’n 45 seconden terug in warm water.

Eieren pocheren

Een bekend gerecht met gepocheerde eieren is Eggs Benedict. Bekijk hier hoe je Eggs Benedict maakt.