Vers ei

Zijn mijn eieren nog vers?

Eieren kan je langer bewaren dan veel andere verse producten. Maar hoe weet je of eieren nog vers zijn? En hoe lang zijn eieren nu eigenlijk houdbaar en vanaf welk moment gaat die houdbaarheid in?

Doe een eenvoudige test om erachter te komen of een ei nog goed is, zelfs als het niet meer in de originele verpakking zit. 

Check of je ei nog goed is

Ben je benieuwd of je ei nog vers is? Vul een bakje water en leg het ei erin.

1. Zakt het ei naar de bodem? Dan is het een vers ei;
2. Blijft het ei drijven? Je hebt een oud ei;
3. Blijft het ei in het water zweven met de punt naar beneden? Dan is het ei nog wel goed, maar niet lang meer.

Dit ei zakt naar de bodem en is dus een vers ei!

Houdbaarheid van eieren

Voor de houdbaarheid van eieren zijn twee data belangrijk: de ten minste houdbaar tot (THT)-datum en de datum van leggen.

Ten minste houdbaar tot

Ten minste houdbaar tot(THT)-datum geeft aan tot wanneer de deugdelijkheid van het ei is gegarandeerd. Deze datum betekent dus ‘tot en met’ en staat vermeld op de verpakking van je eieren. Hierbij geldt dat je als consument rekening moet houden met de bewaarcondities die op de verpakking staan.

Legdatum

Volgens Europese regels is de THT-datum van eieren maximaal 28 dagen na de legdatum. Dit wil echter niet zeggen dat eieren na deze 28 dagen niet meer geschikt zijn om te eten. Je kunt eenvoudig zelf testen of het ei nog vers is. Doe de test verderop in dit artikel. 

De Europese regels stellen tevens vast dat de eieren uiterlijk tot 21 dagen ná de legdatum verkocht mogen worden aan consument. Voor eieren geldt dus een uiterste verkoopdatum die (meestal) 7 dagen vóór de vermelde THT-datum is. Het verkopen van eieren 21 dagen na de legdatum is een overtreding van de Warenwet. Het verlengen van de THT-datum is ook verboden. Lees ook: Hoe bewaar je eieren?

Ben je benieuwd hoe kippen leven? Bekijk dan eens deze pagina.

 

Vers ei