Waarom eten we eigenlijk eieren met Pasen?

Paasbrood, paashaas en natuurlijk paaseieren. Uit een onderzoek blijkt dat we in Nederland tijdens Pasen minstens twee eitjes per persoon (aan)tikken. Waarom eten we eieren met Pasen?

Er zijn meerdere theorieën te vinden over de oorsprong van het paasei. Op Wikipedia worden tradities rondom het (paas)ei vooral als ritueel of symbool van vruchtbaarheid genoemd. Het verstoppen van eieren stamt uit de Germaanse traditie om eieren, als symbool van die vruchtbaarheid, in akkers te begraven. Uiteraard hoopte men dat dat een fantastische oogst zou opleveren.

Christelijke traditie

Er zijn meerdere theorieën bedacht over het ontstaan van het paasei, maar de christelijke traditie legt het als volgt uit: bij de invoering van het vasten verbood de kerk om eieren te eten tussen Aswoensdag en Pasen. Deze eieren werden dan met Pasen opgegeten en de oudste eieren werden versierd.

Het techy easter egg

In computerprogramma’s, boeken en games wordt de term Easter Egg ook wel gebruikt om verborgen extra’s aan te duiden. Google heeft traditioneel de leukste Easter Eggs – kleine grapjes – bedacht rondom Pasen. Deze website heeft een lijst bijgehouden van de Easter Eggs van Google.

Paasontbijt met veel lekkers

Hoe serveer jij eieren tijdens Pasen? Wij hebben de lekkerste eigerechten voor tijdens het paasontbijt voor je verzameld. Lees hier meer!