Eieren gebakken

Gebakken eieren: veelzijdig en lekker

Eieren zijn ontzettend veelzijdig. Je kunt ze koken, bakken of pocheren, je hebt roerei, spiegelei of omelet… De mogelijkheden met eieren zijn ontzettend groot. Ontdek hier welke soorten gebakken eieren er zijn en hoe je ze bereidt.

Gebakken eieren worden meestal gezien als avondeten of juist ontbijt, maar je kunt ze ook gebruiken om op een snelle en simpele manier eiwitten aan allerlei maaltijden toe te voegen, zoals salades, sandwiches, hamburgers of zelfs pasta. Er zijn verschillende soorten gebakken eieren: het reguliere gebakken ei, het spiegelei (sunny side up), de omelet (die je zacht of juist wat harder kunt bakken) en het roerei.

Eieren gebakken

Gebakken ei

Een gebakken ei zoals je ‘m verwacht: een of meerdere eieren in de pan en aan beide zijden doorbakken. Je kunt de dooier doorprikken of meebakken.

Spiegelei

Je bakt het ei met de dooier intact en je draait het ei niet om. Om de dooier intact te houden, tik je met een mes de schaal boven de pan kapot. Als je het ei op de rand van het aanrecht tikt, heb je kans dat de dooier breekt en mengt met het eiwit. Het klassieke gerecht dat je met spiegeleieren maakt is de uitsmijter: één of meerdere spiegeleieren, ham en kaas op een boterham. Spiegeleieren kun je kort of wat langer bakken, afhankelijk van hoe je je eitjes het liefste eet.

Omelet

Een omelet maak je door eieren door elkaar te kloppen en te bakken, eventueel met melk erbij. Je kunt een omelet serveren op brood of met groente, dubbelgevouwen of juist niet. Omelet is een ontzettend veelzijdig gerecht, dat in elk land zijn eigen garnering kent.

Roerei

Een roerei bak je door steeds de buitenste randen van de eieren naar de binnenkant van de pan te schuiven. De eieren zelf zijn geklopt met melk of room. Je kunt er voor de smaak kruiden of groente aan toevoegen. Roereieren met kaas zijn ook overheerlijk. Op zoek naar een recept met roerei? Klik hier.

Eieren en cholesterol