Eieren schrikken

Waarom laat je eieren schrikken?

Je eieren onder koud stromend water houden na het koken: dat is eieren schrikken. Misschien doe je dat wel eens, maar waarom eigenlijk?

Je kent het wel: na het koken van je eieren is het tijd om ze te pellen. Het ei is nog te warm, waardoor het al een uitdaging wordt om net na het koken te pellen. Ook blijft de schaal plakken aan het eiwit, waardoor je steeds kleine stukjes in je handen hebt.

Houd je ei onder koud stromend water

Om ervoor te zorgen dat je je eitje gemakkelijk kunt pellen, houd je het na het koken zo’n 15 seconden onder koud stromend water. Dit wordt dus ook wel ‘laten schrikken’ genoemd. Hoe kouder het water, hoe makkelijker het pellen gaat. De kou zorgt ervoor dat het eiwit iets samentrekt in de schaal, waardoor de schaal er makkelijker afkomt. Je kunt het ei ook pellen onder het koude water.

Houd eieren eerst in de koelkast

Verse eieren zijn moeilijker te pellen. Als je eieren koopt en ze een weekje in de koelkast hebt, wordt het pellen makkelijker. Eieren kunnen op deze manier wat lucht binnenlaten via de schaal, wat ook helpt om het eiwit van de schaal te scheiden.

Heb je geen haast met het opeten van je eieren? Dan kan je ze ook een half uur tot een uur in een schaal met koud water leggen. Die schaal kan je eventueel in de koelkast zetten. Na die tijd pel je ze heel gemakkelijk. Consumeer ze wel op de dag dat je ze hebt gekookt.