eieren invriezen

Een lesje biologie: ei leidt tot kip leidt tot ei leidt tot kip…

Het is dé vraag uit de geschiedenis van de mensheid: ‘wat was er eerder, de kip of het ei?’ Onderzoekers van de Britse universiteiten van Sheffield en Warwick lijken het raadsel te hebben opgelost in 2010: de kip was er eerst. Wetenschappers, biologen en onderzoekers weten dat zeker. Of toch niet?

De Britse studie wijst uit dat voor de vorming van een eierschaal een bepaalde proteïne, ovocledidin-17, onmisbaar is. Dit specifieke stofje komt alleen voor in de eierstokken van een kip. De Britse onderzoekers claimen daarom dat niet het ei, maar de kip er eerst was.

Is men 100% zeker van?

Misschien toch niet. Zoals één van de wetenschappers – die betrokken was bij het onderzoek – uitlegt: er zijn bewijzen dat er andere soorten in de prehistorie zijn die ook eieren legden. Dat gebeurde niet noodzakelijkerwijs op dezelfde manier als kippen dat doen. De evolutietheorie heeft het kip-ei-dilemma al lang geleden opgelost. Als je genetische variatie, verscheidenheid aan soorten en verscheidenheid aan ecosystemen meeneemt in het dilemma, zijn er opeens talloze manieren hoe een nieuwe ‘eierleggende soort’ in de prehistorie – zoals de kip of dinosaurus – tot stand had kunnen komen. Filosofen en andere geleerden nemen dit dilemma dan ook al jaren mee in hun studies, ongeacht wat de laatste onderzoeken uitwijzen.

De functie van de eierschaal

Bij de evolutie was de ontwikkeling van de schaal om het ei een belangrijke stap. Voor vogelsoorten en kippen is het ontstaan van de eierschaal heel erg belangrijk geweest. Uit onderzoek is gebleken dat dieren die zonder eierschaal geboren werden, sneller uitdroogden in de prehistorie. Daarnaast bestond het gevaar dat zij sneller door andere beesten werden opgegeten. Met het ontstaan van de eierschaal konden dieren veilig op het land of in een nest geboren worden zonder uit te drogen.

Altijd weer voor een ei

Ons platform verzamelt voor jou het laatste nieuws, leuke weetjes, bijzondere onderzoeken over eieren en eierrecepten. Duik de keuken in en maak een van deze heerlijke recepten.